Index Vakbarát Hírportál

Betilthatják a burkát Ausztriában

2016. augusztus 18., csütörtök 13:52

Párbeszéd kezdődött Ausztriában a burka szabályozásáról, írja az MTI. Sebastian Kurz külügyminiszter az Österreichnak adott interjújában azt állította, hogy a szem kivételével az egész arcot és testet takaró muszlim női viselet határozottan gátolja az integrációt.

 A szintén néppárti Wolfgang Sobotka belügyi tárcavezető szerint a burka betiltása alkotmányjogilag problémás lenne, az alkalmi korlátozása azonban lehetséges lenne. Például autóvezetés és utazás közben, vagy tüntetésen való részvétel során.

Az Osztrák Szabadságpárt államfőjelöltje, Norbert Hofer viszont úgy látja, hogy a burkaviselés szabályozása ésszerű lenne, és szorgalmazná is az ausztriai bevezetését. A szélsőjobboldali párt alsó-ausztriai frakcióvezetője, Manfred Haimbuchner már korábban is beszélt arról, hogy Ausztriának be kellene vezetnie a burka tilalmát, hogy köztéren mindenki azonosítható legyen, valamint növelnie kellene a biztonsági szervek létszámát is.

Az osztrák lap csütörtöki számában egy alkotmányjogásszal készült interjú is megjelent, aki szerint nem ütközne jogi akadályba a burka betiltása. Ludwig Adamovich szerint a viselet tiltása nem összeegyeztethetetlen az emberi jogok európai egyezményével. Elmondta, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság 2014-es döntése értelmében a tagállamok szabadon dönthetnek a kérdésben, illetve hogy bár a fejkendőt nem lehetne betiltani, az arc teljes elfátyolozását ellenben igen, hiszen a rendőröknek és bírónak látniuk kell az arcot.

Az Osztrák Szabadságpárt két évvel ezelőtt beadott egy kezdeményezést, amely a fejkendő tilalmáról szólt, ezt azonban a parlament elutasította. Ausztriában  nemrég egy muzulmán közjegyző követelt 7000 eurós kártérítést vallási diszkrimináció miatt egykori munkáltatójától, aki az öltözködése miatt vált meg alkalmazottjától. A Legfelsőbb Bíróság júliusban a munkáltatónak adott igazat. Az indoklás szerint a vallási meggyőződés szabadon kifejezhető, ám a szabadon hagyott arc az emberek közötti kommunikáció alapfeltétele.

Ausztriában a gyülekezési törvény kilencedik paragrafusa azt is kimondja, hogy nyilvános eseményeken, tüntetéseken és futballmeccseken eltakart arccal nem lehet részt venni. A burkinit eddig az alsó-ausztriai Melk, Korneuburg és Hainburg fürdőiben tiltották be.

Manuel Valls francia miniszterelnök szintén egyetért a burkini betiltásával. "A strandokat, mint minden közterületet, meg kell védeni a vallási követelésektől. A burkini egy politikai tervnek, egy olyan ellentársadalomnak a megjelenítése, amelyben egyebek között leigázzák a nőket. A burkini mögött az a gondolat húzódik meg, hogy a nő természetes állapotában szemérmetlen, erkölcstelen, ezért teljesen el kell fednie a testét. Ez nincs összhangban a Francia Köztársaság értékeivel. A provokációkkal szemben a köztársaságnak meg kell védenie magát" – mondta a kormányfő. Franciaországban eddig hét tengerparti település polgármestere tiltotta be strandjain a burkini viselését.

Rovatok