Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas tisztogatás folyik Törökországban

2016. augusztus 19., péntek 01:00

Az isztambuli főügyész 187 üzletember ellen adott ki elfogatóparancsot csütörtökön, akiknek már el is kobozták a vagyonukat Törökországban. Az Anadolu török állami hírügynökség szerint az üzletemberek a július 15-i puccskísérlethez köthetőek. A nyomozók azzal gyanúsítják őket, hogy egy terrorszervezet tagjai, amit anyagilag is támogattak. Az érintettek között van a Török Üzletemberek és Iparosok Szövetségének (TÜSKON) elnöke, Rizanur Meral, valamint a ruházati termékeket gyártó és az építőiparban is működő Aydinli csoport elnöke, Ömer Faruk Kavurmaci, vagy épp a pékárukat és édességeket gyártó Güllüoglu Baklava tulajdonosai, Faruk Güllüoglu és Nejat Güllüoglu.

65 embert már előállítottak, az egyikük irodájában pedig több Fethullah Gülen által írt könyvet is találtak: Gülen az az Egyesült Államokban élő hitszónok, akit az ankarai vezetés a tervezett hatalomátvétel egyik vezetőjének tart.

A csütörtöki rajtaütések az egész országban zajlottak, 1000 rendőr 204 címre szállt ki, a házkutatások fele Isztambulban volt. Legutóbb kedden volt hasonló razzia, akkor 51 céget ellenőriztek, 80 embert őrizetbe vettek. A több mint egy hónapja tartó tisztogatásokban főként a haderőből, a rendőrségből, az igazságszolgáltatásból, az oktatásból, az egészségügyből  és a médiából tartóztattak le vagy távolítottak el embereket: Binali Yildirim miniszterelnök szerint eddig 40 ezer embert állítottak elő, akik közül több mint 20 ezret le is tartóztattak. 80 ezer embert függesztettek fel állásából, de közülük sokan visszatérhetnek dolgozni (MTI).

Törökországban július 15. éjjelén indult a puccskísérlet, ami gyorsan befuccsolt, de így is több százan haltak meg, 1500-an megsebesültek, és azóta is folynak a tisztogatások: itt összeszedtük a puccsról szóló összeesküvés-elméleteket is, például azt is, amelyik szerint a Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök elleni puccskísérlet valójában Erdogan érdeke volt.

Rovatok