Index Vakbarát Hírportál

Beengedi a török kormány az oroszokat az amerikai légibázisra, ha muszáj

2016. augusztus 21., vasárnap 17:16 | aznap frissítve

Ha feltétlenül szükséges, az orosz légierő használhatja az Incirlik légibázist, bár erre az oroszoknak valószínűleg nincs szükségük - ezt mondta vasárnap  Binali Yildirim török miniszterelnök. Ez az a NATO-bázis, ahonnan az amerikai légierő az Iszlám Állam elleni szíriai bevetéseit indítja, de használja emellett például a szintén NATO-tag Németország is. Yildirim erre hivatkozva mondta azt riportereknek vasárnap, nem lát kifogást abban, hogy az amerikaiakon kívül mások, például az oroszok is használják a bázist.

Ráadásul az amerikai légierő 50 nukleáris töltetet is tart ezen a támaszponton, azonban éppen a napokban érkeztek arról hírek, hogy a megromlott török-amerikai viszony miatt ezeket áttelepítik Romániába.

Mindezt azután mondta, hogy az orosz kormánypárti médiától a nyugati lapokig elterjedt a hír, hogy az orosz kormány komoly nyomást gyakorol Ankarára, hogy az orosz légierő használhassa a szíriai támadásaihoz az Incirlik-bázist. Igaz, hivatalos kérés még nem érkezett Moszkvából, ezek a hírek ellentmondanak a török miniszterelnök szavainak, hogy az oroszoknak nincs szükségük a légibázisra.

Igor Morozov, az orosz törvényhozás felsőházának külügyi bizottságának tagja az orosz sajtónak azt mondta, ha sikerül elérni, hogy az Incirlik-bázisról induljanak orosz gépek, az "még egy győzelmet jelent majd Putyinnak". Egy másik orosz szenátor, Viktor Ozerov a RIA Novosti hírügynökségnek úgy nyilatkozott erről

Nem arról van szó, hogy Oroszországnak szüksége van a légibázisra, de ha használhatná, az komoly jelzés lenne, hogy Törökország hajlandó együttműködni Oroszországgal a szíriai terrorizmus elleni harcban. 

Az orosz légierő persze nem, vagy nem csak az Iszlám Állam állásait bombázná a Törökországból felszálló gépeivel, ahogy már most is minden olyan ellenálló szervezetet támad, amely szembehelyezkedik az Basár el-Aszád vezette szír kormánnyal. 

Ebben még konfliktusba is keveredhet az orosz és a török kormány, mert bár Binali Yildirim kijelentette, hogy Törökország hajlandó komolyabb szerepet vállalni Szíriában (leginkább azért, hogy gyengítse az Iszlám Állam és a szír kormány ellen is harcoló és erősödő kurdokat), de Aszád szerepét csak átmenetinek tudják elfogadni, hosszú távon semmi esetre sem tudják elképzelni az oroszok által támogatott elnököt az ország élén. 

Rovatok