Index Vakbarát Hírportál

Nagyon egymásra talált Orbán és Erdogan kormánya, a törökök ódákat zengenek rólunk

2016. augusztus 23., kedd 23:08

Magyarország hozzáállása a július 15-i puccskísérlethez példa kell, hogy legyen az Európai Unió többi országa számára

- mondta Binali Yildirim török kormányfő kedden, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során Ankarában az Anadolu állami hírügynökség beszámolója szerint. A közel egyórás tanácskozáson Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett.

Yildirim szerint Szijjártó látogatása a szolidaritás erős kifejezése, amit nagyra értékel. A kormányfő nyomatékosította azt is, hogy a puccskísérletet követő tisztogatások a demokratikus jogállam keretein belül zajlanak. Szerinte a magyar hatóságok készek az együttműködésre. 

A török puccskísérlet után tömeges letartóztatások, kirúgások történtek az utóbbi években egyre autoriterebb, nyíltan illiberális államban. A kormánnyal kritikus bírákat,katonákat, ügyészeket, újságírókat tartóztattak le. Szijjártó ezzel kapcsolatban korábban az Indexnek azt mondta: nem látja jelét annak, hogy Törökországban antidemokratikus folyamatok mennének végbe. 

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített hálózatot teszi felelőssé a július 15-i eseményekért. A mozgalmat Törökország már korábban terrorszervezetnek minősítette. A puccskísérlet óta durván megromlott Törökország és az Egyesült Államok kapcsolata, olyannyira, Ankara látványosan közeledik Moszkvához. Ez a NATO-ra is kihathat. Igaz, az Egyesült Államok sem ápol túl jó viszonyt Magyarországgal. 

Az Anadolu szerint Szijjártó arról beszélt, hogy Magyarország Törökország mellett áll a terrorizmus elleni harcban.

Szijjártó Péter találkozott Ismail Kahramannal, a parlament elnökével is, utóbbi megköszönte Magyarországnak "a puccskísérlet iránt tanúsított érzékenységét".

A magyar külügyminiszter utalt arra, hogy a magyar kormány az első pillanattól kezdve világosan megfogalmazta álláspontját, és terrortámadásként értékelte a történteket - jelentette a török hírügynökség.

Szijjártó később négyszemközti megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, az egyeztetés után pedig közös sajtótájékoztatót tartottak. Cavusoglu azt mondta: Magyarország igaz barát, a puccskísérlet kapcsán azonnal feltétel nélküli támogatását fejezte ki a török kormány iránt, míg sok ország és politikus először megvárta az incidens kimenetelét. 

Rovatok