Index Vakbarát Hírportál

A német kormány áramkimaradásoktól tartva javasol otthoni élelmiszertartalékot

2016. augusztus 24., szerda 17:18 | aznap frissítve

A német kormány elfogadta a lakosság vészhelyzeti védelméről készített új koncepciót, amiben tíz napra való otthoni élelmiszer tartalék felhalmozását javasolják mindenkinek. A német belügyminiszter hangsúlyozta: mindez nincs összefüggésben a terrorfenyegetettséggel. Sokkal nagyobb valószínűsége lehet egy áramkimaradásnak, erre a helyzetre pedig egy felelős kormánynak fel kell készítenie a lakosságot.

A most elfogadott új polgári védelmi koncepció nem reakció az aktuális fenyegetettségekre, hanem a szövetségi parlament 2012-es felkérése alapján kezdett tárcaközi egyeztető és tervező munka eredménye, mondta  Thomas de Maiziere belügyminiszter. A koncepció arról szól, miként kell megőrizni az állami intézmények és a kormány működőképességét veszélyhelyzetben, hogyan kell gondoskodni a lakosság védelméről és ellátásának fenntartásáról, és miként kell biztosítani a katonai erők védelmi képességét, írja az MTI.

A miniszter visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, hogy a kormány félelmet kelt és élelmiszer-felvásárlásra ösztönzi a lakosságot. Mint mondta, a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal és a mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium régóta tanácsolja élelmiszer tartalékolását.  

"Erős polgárokat akarunk, akik szabadságban, biztonságban élnek és előrelátóan gondoskodnak magukról", ezt szolgálják a koncepcióban szereplő ajánlások is, amelyek között szerepel, hogy érdemes tartalékolni öt napra elegendő ivóvizet és tíz napra elegendő élelmiszert. A polgárok az öngondoskodás révén vészhelyzetben így támogathatják és tehermentesíthetik az állami szerveket, indokolta a lépést a belügyminiszter.

Thomas de Maiziere személyes véleménye szerint  leginkább az áramellátás nagy területet érintő és hosszan tartó leállása tűnik valószínű veszélynek. A mai helyzetben  sokrétű támadási felületet kínál a modern infrastruktúra sérülékenysége és a modern társadalom függősége, ezért is kellett megújítani az eredetileg 1995-ös koncepciót.  Senki nem kívánja, hogy bekövetkezzék bármiféle katasztrófa, de a felelős, előrelátó politikának része a higgadt felkészülés, tette hozzá Thomas de Maiziere, aki szerint ezt teszik más országok is. Mint szerdai cikkünkben megírtuk, a magyar katasztrófavédelem is régóta azt ajánlja a lakosságnak, hogy tartsanak otthon a legszükségesebb élelmiszerekből, gyógyszerekből.

A miniszter hangsúlyozta: nincs napirenden a sorkatonai szolgálati kötelezettség visszaállítása. A koncepció fontos része az állami intézmények működőképességének megőrzése vészhelyzet esetén. Akkor is gondoskodni kell egy minisztérium feladatainak ellátásáról, ha a tárca székhelyét tűzvész, robbanás vagy egyéb zavar miatt ki kell üríteni, ezért kell egy tartalék székhely, és be kell gyakorolni az átköltözést és a feladatok teljesítését az új helyszínen, mondott egy példát  Thomas de Maiziere.  

A német ellenzék egyetért az új polgári védelmi tervvel, ennek időzítését azonban alavetően elhibázottnak tartja. Az ellenzéki pártok szerint a Németországot ért terrortámadások után egy ilyen terv ismertetése csak  elbizonytalanítja az embereket. 

Rovatok