Index Vakbarát Hírportál

Szíriában támad a török hadsereg

2016. augusztus 24., szerda 08:24 | aznap frissítve

Intenzív tüzérségi támadással sújtja a török hadsereg az Iszlám Állam (IS) észak-szíriai állásait Dzserablúsz környékén. A szerda hajnal óta folyó támadáshoz a légierőt is bevetették, 12 célpontot megsemmisítve – írta a BBC. Az Eufrátesz pajzsa nevű hadművelet célja Törökország déli részének megvédése a terrorista támadásoktól: legutóbb a hétvégén robbant fel egy 14 év körüli fiúra erősített bomba egy kurd esküvőn, legalább 50 ember halálát okozva.

Dzsarablúszból már több támadás érte Törökország déli részét.

Kint is van, bent is van

Törökország szerint hivatalosan nincs szó arról, hogy szárazföldi erőkkel is megjelenne a török hadsereg Észak-Szíriában. Ankara szerint akciójával csak utat nyita mérsékelt szíriai erőknek, hogy felvegyék a harcot az IS-szel. Igaz, a BBC úgy tudja, hogy a török hadsereg egy különleges egysége már szíriai területen van. Eszerint már egy tucat tank is átment Szíriába.

Az akció a török fél szerint addig tart, amíg meg nem tisztítják Dzsablúszt, ez két hetet is igénybe vehet.

Kérdés az is, mit ért Törökország mérsékelt erők alatt, hiszen az Egyesült Államok által partnernek tekintett kurd erőket Ankara nem fogadja el szövetségesnek, tartva attól, hogy a szíriai kurdok megerősödése a törökországi kurdok elszakadási törekvéseinek adna újabb lendületet.

A légicsapásokat a török fél a Washington irányítása alatt lévő nemzetközi koalícióval együttműködve hajtja végre – ez jelzi, hogy a nemzetközileg Recep Tayyip Erdogan elnök utóbbi évében mind jobban elszigetelődött NATO-tag Törökország igyekszik újraépíteni a kapcsolatait, nem csak a szövetségen belül, de azon kívül, Oroszországgal is. Vlagyimir Putyinnal augusztus elején békült ki Erdogan, szentpétervári útján. Igaz, a konfliktus legfontosabb okát, a szíriai rendezéssel kapcsolatos nézeteltéréseiket nem rendezték.

A török bevonulás Szíriába most egybeesik Joe Biden amerikai alelnök ankarai látogatásával. Biden látogatásának egyik célja, hogy az ország vezetőivel tárgyalva elsimítsa a problémákat a Washington számára Szíria és a szélesebb Közel-Kelet szempontjából is kulcsfontosságú viszonyban. Törökország és az Egyesült Államok kapcsolata a török vezetés elleni július 15-i puccskísérlet után mélyrepülésnek indult.

A török rendőrség terrorelhárító egysége eközben razziát indított szerda hajnalban Isztambulban az IS tagjai ellen - jelentette az MTI. A rendőrségi művelet előtt több gyanúsított ellen adtak ki elfogatóparancsot. A terrorelhárítás az Isztambul ázsiai oldalán lévő Pendik kerületben is lecsapott egy helyszínen.

Rovatok