Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ beszólt Észak-Koreának, Észak-Korea beszólt az ENSZ-nek

2016. augusztus 27., szombat 08:57

Egyhangúlag elítélte pénteken Észak-Korea legutóbbi, három nappal korábban végrehajtott rakétakísérletét az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és "további jelentős intézkedéseket" helyeztek kilátásba az ország ellen – írja az MTI. Észak-Korea szerint inkább abba kéne hagyni a fenyegetést.

Ahogy mi is írtuk, több megkérdőjelezhető eredmény után ezúttal valóban sikeres volt az ország rakétatesztje, Kim Dzsongun büszke is volt, amikor a teszt után arról beszélt, hogy most már Észak-Korea is teljes értékű atomhatalomnak számít. A szerdán kilőtt rakéta 500 kilométert tett meg, a Keleti-tengerbe, Japán partjaihoz közel csapódott be. A kilőtt új hordozórakéták alkalmasak nukleáris robbanófejek kilövésére és célba juttatására. Külföldi szakértők azt is megerősítettek, hogy a rakétákat valóban egy tengeralattjáróról lőtték fel, tehát igaz, hogy az észak-koreai hadseregnek már van olyan járműve, amellyel képesek az ország partjaitól messzebbi célpontokat is megtámadni.

Szörnyű provokáció és több megfontoltság

Az ENSZ BT egyhangú elítélő nyilatkozata és a további szankciók belengetése után Észak-Korea is reagált. Cson Min Dok, a külügyminisztérium illetékese szombaton szörnyű provokációnak nevezte a BT-ben történteket, és hangsúlyozta, hogy országa az Egyesült Államok "vérlázító nukleáris megfélemlítése" miatt fejleszt atomfegyvert, a tengeralattjáróról végrehajtott rakétakísérlet pedig nem veszélyeztette a szomszédos országok biztonságát. Szerinte az Egyesült Államok leginkább úgy tud elkerülni egy végzetes észak-koreai csapást, ha tartózkodik a Phenjan méltóságát sértő cselekményektől, biztonsága veszélyeztetésétől, illetve megfontoltságot és önuralmat tanúsít.

A BT már márciusban elfogadott egy határozatot az Észak-Korea elleni keményebb fellépésről. Ez a korábbinál keményebb szankciókat helyezett kilátásba, de ezek sikere nagyrészt az Észak-Korea kitartó támogatójának számító Kínán múlik. Az újabb rakétateszt után viszont Kína is tiltakozását fejezte ki az észak-koreai nukleáris program ellen.

Rovatok