Index Vakbarát Hírportál

Nem ajánlják a fejkendőt a salzburgi óvodákban

2016. szeptember 1., csütörtök 11:40

A város alpolgármestere szerint a muszlim kislányok fejkendője azt sugallhatja, hogy a gyerekek szexuális tárgyak.

Miközben Franciaországban a burkinit szeretnék betiltani, Ausztriában is téma a muszlim nők viselete: nemrég a szem kivételével az egész arcot elfedő burka került a célkeresztbe, a külügyminiszter, Sebastian Kurz pedig azt mondta, a viselet gátolja az integrációt. Salzburg alpolgármestere, Anja Hagenauer most nem tiltott be semmit (erre jogilag nincs is lehetősége), csak nyomatékosan nem ajánlja a használatát a város óvodáiban.

"Nem arról van szó, hogy tiltanánk a vallási jelképeket, hanem arról, hogyha gyerekek hordanak kendőt, az azt sugallja, hogy a férfiak rájuk is vágyakozva tekintenek, és szexuális tárgynak tekintik őket" - mondta Hagenauer az ORF-nek, és hozzátette, nem tartja jónak, hogy négy-ötéves gyerekek nem vehetnek részt medencés vagy sportfoglalkozásokon.

Salzburg önkormányzati fenntartású óvodáiba összesen 2300 gyerek jár, és mintegy egyötödük muszlim, de azt nem tudni, közülük hányat járatnak fejkendőben a szüleik. Hagenauer azt is mondta, fontolgatják, hogy az általános iskolákra is kiterjesztik a kezdeményezést.

Rovatok