Index Vakbarát Hírportál

Eltemették az üzbég diktátort

2016. szeptember 3., szombat 15:42 | aznap frissítve

Eltemetették az üzbég elnököt, Iszlam Karimovot szülővárosában, Szamarkandban, írja az MTI. A Sah-i-Zinda (Élő Király) nagymecsethez több ezer ember ment el, hogy részt vegyen a szertartáson.

Bár az üzbég kormány csak pénteken este adta ki a hivatalos gyászhírt, a Reuters három diplomáciai forrásra hivatkozva már péntek délelőtt megírta, hogy meghalt az elnök, aki 26 éve vezette vaskézzel az országot. Ugyanakkor a múlt szombaton agyvérzést kapott Karimovról több forrás már hétfőn azt állította, hogy életét vesztette. Az üzbég elnök halála körüli helyzet sok szempontból emlékeztet Sztálin agyvérzésére, erről itt írtunk:

Az MTI híre szerint a temetésén muzulmán gyászszertartást tartottak, Karimov nyughelyét fehér rózsákból kirakott szőnyeggel fedték. Az embereket csak kis csoportokban engedték a sírhelyre, fényképek és videofelvételek készítését a hatóságok megtiltották. A nagymecsetet környező utcákat rózsaszín rózsák borítják.

A szamarkandi rendezvénytérre a nap folyamán kéttucat magas rangú külföldi küldöttség érkezett, köztük volt a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezette orosz delegáció is. Medvegyev gyászbeszédében részvétét nyilvánította a maga és Vlagyimir Putyin elnök, illetve az orosz nép nevében. Arról biztosította az üzbégeket, hogy Oroszország továbbra is mindent megtesz a szövetségesi viszony erősítése érdekében Moszkva és Taskent között.

A temetési szertartás előkészületeinek keretében a hatóságok lezárták a Szamarkand belvárosába vezető utakat, a rendőrség és különleges alakulatok által védett kordonokon csak a helybéli lakosok kelhetnek át. A szamarkandi repülőteret is lezárták szombaton, repülőgépek csak különleges engedéllyel szállhatnak le.

Rovatok