Index Vakbarát Hírportál

Százmilliárdos pénzmosással vádolják a volt ukrán elnököt

2016. szeptember 6., kedd 22:43

Elképesztő összegű, csaknem 200 milliárd hrivnyás (több mint 2240 milliárd forintos) pénzmosással vádolja Kijev az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnököt és környezetét, írja az MTI az ukrán állami pénzügyi felügyelet közleményére hivatkozva.

A jelentés szerint az exelnökkel kapcsolatba hozható jogi és természetes személyek számláin eddig 1,52 milliárd dollárnak megfelelő összeget (kb. 422 milliárd forint) zároltak. A pénzügyi felügyelet 2014 márciusa és 2016 augusztusa között 461 nyomozati anyagot készített el és adott át a bűnüldöző szerveknek a pénzmosási ügyletek kivizsgálása alapján.

Ezen felül a más országok hasonló szerveitől érkezett értesítések alapján egykori magas rangú ukrán tisztségviselők külföldi számláin további 107,2 millió dollárt (29,7 milliárd forint), 15,9 millió eurót (4,9 milliárd forint) és 135 millió svájci frankot (38,2 milliárd forint) zároltak Ausztriában, Nagy-Britanniában, Lettországban, Cipruson, Olaszországban, Liechtensteinben, Svájcban és Hollandiában.

Mivel a bankszámlákon zárolt összegekhez az állam nem tud hozzáférni, Petro Porosenko elnök kedden azért sürgette a kijevi parlamentet, hogy mielőbb hozzon törvényt a Janukovics és környezete által jogtalanul szerzett pénzek elkobzásáról, hogy az állam ezeket a költségvetésébe beépíthesse, majd felhasználhassa, elsősorban az ország védelmének finanszírozására.

2014 februárjában, a Janukovics elnök elleni kijevi zavargások végnapjaiban a kormány és a rendszerellenes tüntetők is arról adtak hírt, hogy a központi tér, a Majdan környéki épületek tetejéről mesterlövészek lövik a tömeget. Továbbra sem tudni, hogy a lesből támadó fegyveresek pontosan hány ember életét oltották ki, de a lövöldözés során több mint százan meghaltak.

Janukovics a tüntetések miatt Oroszországba menekült, és még tavaly is arról beszélt, hogy rendkívül hálás Putyinnak, amiért az orosz különleges erők segítségével kimenekítette őt. A BBC-nek azt állította, hogy soha nem adott tűzparancsot a biztonsági erőknek, de azt is hozzátette, hogy azok a törvények alapján jártak el, jogukban állt fegyvert használni. Ugyanebben az interjúban tagadta, hogy állami pénzeket sikkasztott volna el, illetve hogy külföldi bankszámlákon rejtegetné a vagyonát.

Az ukrán főügyészség  szerint azonban a megbuktatott ukrán államfő személyesen adott parancsot arra, hogy a biztonsági erők nyissanak tüzet a kijevi tüntetőkre, méghozzá a saját hivatalán, a belügyminisztériumon és a nemzetbiztonsági szolgálaton keresztül. Közleményük szerint a főügyészség korábbi vezetése minden dokumentumot és bizonyítékot megsemmisített az ügyben.

Az oroszok egyébként júniusban bejelentették, hogy nem tesznek eleget ukrán főügyész kérésének, azaz nem fogják kiadni Janukovicsot. A főügyészség a pénzmosás mellett hatalommal való visszaéléssel, tömeggyilkosságban való részvétellel, valamint az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére és az államhatalom megszerzésére irányuló cselekményekkel is vádolja a megbuktatott elnököt.

Rovatok