Index Vakbarát Hírportál

Reptéri munkás rakhatta a bombát a lezuhant orosz gépre

2016. szeptember 13., kedd 15:33

A Kommerszant orosz napilap egy, a vizsgálatra rálátással rendelkező személyre hivatkozva azt írja, hogy a tavaly október 31-én lezuhant Kogalymavia orosz légitársaság gépét ért tragédiát az okozhatta, hogy pokolgépet rejtettek el a gép farokrészében.

A cikket szemléző MTI azt írja, hogy az egyiptomi, orosz, francia és amerikai szakértők a szerencsétlenül járt Airbus A-321-es külső burkolatának megmaradt elemeit összeállítva jutottak erre a következtetésre. A pokolgépet valamivel az utolsó ülések mögött, mintegy két méterrel az utastér padlószintje alatt, bal oldalon helyezték el, a csomagok közé rejtve. Abban a rekeszben, amelyben rendszerint kerékpárt, állatketrecet, babakocsit és hasonló poggyászt szoktak szállítani.

A szakértők szerint ez azt jelentheti, hogy a bombát a sarm-es-sejki reptéri kiszolgáló személyzet egy olyan tagja helyezhette el, aki a nem szabványos poggyászt szállította a géphez. A robbanás a felszállás után 22 perccel következett be, a gépen 224 ember utazott. Az egyiptomi vizsgálóbizottság eddig nem közölte hivatalosan a tragédia okát, a közkeletű vélekedés szerint azonban terrortámadás történt.

A Reuters már január végén arról adott hírt, hogyőrizetbe vették az EgyptAir egyik szerelőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy pokolgépet vitt fel a fedélzetre. Az őrizetbe vett szerelő unokatestvére másfél éve csatlakozott Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezethez. Rajta kívül őrizetbe vettek a repülőtéren szolgáló két rendőrt, és egy poggyászkezelőt is. Őket azzal gyanúsítják, hogy segítettek a robbanószerkezet célba juttatásában.

Rovatok