Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa a roueni terrortámadásban meghalt pap szentté avatásáról beszélt

2016. szeptember 14., szerda 09:04

Ferenc pápa a júliusi roueni terrortámadás áldozatáról, Jacques Hamel atyáról emlékezett meg szerdai miséjén, a papot mártírnak nevezte és azt mondta, hogy „életében úton volt a szentté váláshoz”, írja a Reuters.

A pápa éppen a pap egykori plébániájáról érkező zarándokoknak tartott különleges szertartáson beszélt a 85 éves korában meggyilkolt Hamel-ról. „Elfogadta a mártírságot Krisztus oltárán” – mondta el a szentatya, aki szerint a szerzetes mindenkiért feláldozta magát azzal, hogy élete utolsó perceiben sem tagadta meg Krisztust. „Ő egy mártír és a mártírokat boldoggá avatják”  – tette hozzá Ferenc pápa.

„Isten nevében gyilkolni sátáni tett” – utalt Hamel utolsó szavaira, a 85 éves pap ugyanis Krisztus Szent Péternek mondott szavait idézve azt mondta támadójának, hogy „távozz tőlem, Sátán!”

A boldoggá avatáshoz a katolikus egyház gyakorlatában egy csodára is szükség van, de speciális esetekben, ha bizonyítható a mártírhalál, akkor ettől eltekintenek.

Jacques Hamelt két, az Iszlám Államnak felesküdött tinédzser, Abdel Malik Petitjean és Adel Kermiche vágta át a torkát, amikor egy szentmise közben túszokat ejtettek. Miközben kivégezték, arabul szenténekeket kántáltak.

Rovatok