Index Vakbarát Hírportál

Asselborn csak óva intésből beszélt a magyarok uniós kizárásáról

2016. szeptember 14., szerda 08:11

Figyelmeztetésnek szánta Magyarország Európai Unióból való kizárásáról szóló nyilatkozatát Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, írja az MTI a politikus Süddeutsche Zeitungban megjelent magyarázata alapján.

Asselborn elmondta, nem a magyar nép vagy az ország ellen akart felszólalni, de úgy érzi, hogy veszélybe került az Európai Unió. A tárcavezető viszont csak finomította a szavait, nem fújt teljes visszavonulót:

„Alapító atyáink és anyáink tudták, hogy a közösséget nemcsak struktúrákra kell felépíteni, hanem értékekre is” – mondta el a német lapnak. Hozzátette: felháborítja, hogy egy uniós országban mindenhova menekültellenes plakátok kerülnek, rajtuk lózungokkal.

Mint elmondta, az EU jövőjét félti. „Nem maradhatunk közömbösek. A közöny ellen szólaltam meg. Egész Európának meg kell mozdulnia, különben mindent tönkreteszünk” – közölte.

Asselborn, az unió leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere kedden intézett dühös kirohanást Magyarország menekültpolitikája ellen a Die Weltnek adott interjúban. Azt mondta, Orbán rezsimje a háború elől menekülőket majdhogynem durvábban kezeli, mint az állatokat. „A határ menti kerítés egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb. Magyarország nincs messze attól, hogy lőparancsot adjon ki a menekültekre. Bárki, aki le akarja küzdeni a kerítést, a legrosszabbra kell felkészüljön” – mondta.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter még aznap helyre tette Asselbornt. Orbán Viktor miniszterelnök csak hétfői parlamenti beszédében dobta be az orosz főideológustól, Alekszandr Dugintól vett nihilista kifejezést, de Szijjártó azonnal így jellemezte luxemburgi kollégáját:

Rendes nihilistaként, fáradtságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

Rovatok