Index Vakbarát Hírportál

Ezer ember megöletésével vádolják a Fülöp-szigetek elnökét

2016. szeptember 15., csütörtök 10:04

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek júniusban hivatalba lépett elnöke az utóbbi időben inkább mint egy vicces különc jelent meg a nemzetközi médiában, például amikor keményen odamondogatott Barack Obamának, aki le is mondta emiatt a találkozójukat. Pedig Dutertét sok kritika éri az ellenzői szerint brutálisan szigorú drogellenes háborújáért, amelyben már több mint háromezer embert végeztek ki. Most viszont még ennél súlyosabb vád érte az elnököt: egy volt katona azt állítja, Duterte még polgármesterként ezer ember meggyilkolását rendelte meg.

Az 57 éves Edgar Matobato névvel vállalta a csütörtöki, élőben közvetített vallomását az ügyet kivizsgáló szenátusi bizottság előtt. Azt állítja, hogy Duterte még Davao város polgármestereként utasította őt és egy kivégzőosztag többi tagját, hogy merényleteket kövessenek el. Az akciókban körülbelül ezer ember halt meg.

Az volt a dolgunk, hogy bűnözőket, például dílereket, erőszakolókat, zsebtolvajokat öljünk

– mondta Mobato, de mint hozzátette, előfordult, hogy egyszerűen a politikai ellenfeleit akarta így eltávolíttatni Duterte, egyszer pedig a fia egyik haragosa, egy gazdag üzletember volt a célpont.

Maffiamódszerek

Matobato durva részleteket is mesélt a kivégzésekről. Volt, akit egyszerűen lelőttek és az utcára dobtak elástak, de az is előfordult, hogy a holttestet a tengerbe dobták, felnyitott gyomorral, hogy ne lebegjen, illetve hogy a halak segítsenek eltávolítani a nyomokat. S aját bevallása szerint maga is nagyjából ötven gyilkosságot követett el, ezek között volt egy olyan eset is, amikor krokodillal etettek meg egy embert még 2007-ben.

Motabato egy idő után a bűntudata miatt felhagyott a gyilkolással, és belépett egy tanúvédelmi kormányzati programba, de mikor a volt megbízójából elnök lett, félt, hogy őt is megöleti, ezért állt a nyilvánosság elé.    A súlyos vádak miatt a meghallgatást egy pontos meg is szakították egy időre, hogy a bizottság tagjai megbeszéljék, hogyan fognak védelmet biztosítani a tanúnak.

Martin Andanar elnöki szóvivő tagadta a vádakat, és megjegyezte, hogy korábbi vizsgálatok se találtak semmit Duterte polgármesteri múltjával kapcsolatban.  A meghallgatást egyébként Leila de Lima szenátor vezette, aki Duterte drogellenes hadjáratának egyik legnagyobb kritikusa, amiért az elnök cserébe azzal vádolja őt, hogy érdekelt a kábítószer-kereskedelemben.

Rovatok