Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a New York-i robbantás miatt keresett férfit

2016. szeptember 19., hétfő 17:58 | aznap frissítve

A hatóságok egy lövöldözés végén elfogták a New York-i robbantás és a New Jersey-ben talált robbanószerkezetek ügyében is keresett Ahmad Khan Rahamit. Egy rendőr a kezén sérült meg az akcióban, egy másiknak pedig a golyóálló mellényét érte találat. Az elfogásról készült képeken az látszik, hogy Rahami is megsérült a karján, de a lábát is meglőtték.

#BREAKING Bombing suspect Ahmad Khan Rahami captured in New Jerseyhttps://t.co/PL59ns9ELT pic.twitter.com/So6RQHFQc9

— ABC11 EyewitnessNews (@ABC11_WTVD) 2016. szeptember 19.

A rendőrség néhány órával korábban hozta nyilvánosságra a 28 éves Rahami fényképét. Az afgán származású amerikai férfi utolsó lakhelye éppen abban az Elizabeth-ben volt, ahol vasárnap egy hátizsákban öt robbanószerkezetet találtak. A hatóságok a New York-i mobilokra is kiküldtek egy sms-t, amiben mindenkit figyelmeztettek rá, hogy Rahami veszélyes, fegyver lehet nála.

Végül az Elizabeth melletti Lindenben fogták el a rendőrök. A helyi polgármester szerint a keresett férfit egy bár tulajdonosa vette észre, mert ott aludt a folyosón. Először csavargónak nézték, de a kiérkező rendőrök hamar rájöttek, hogy Rahamit találták meg. A férfi előhúzta a pisztolyát, és tüzet nyitott, miközben megpróbált elfutni. A rendőrök azonban lábon lőtték.

Photo shows Ahmad Khan Rahami, wanted in NY & NJ blasts, in custody after police shooting https://t.co/MVzVp9uaq0 pic.twitter.com/Z71TS7cs1H

— PIX11 News (@PIX11News) 2016. szeptember 19.

Már kiderült róla, hogy 2010-2012 között büntetőjogot tanult, de nem diplomázott le. A Reutersnek kormányzati források azt mondták, hogy a férfi nem szerepelt terrorellenes adatbázisokban. A CNN forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy Rahami többször is járt Afganisztánban, és kikérdezték, amikor visszatért az Egyesült Államokba, de nem merült fel, hogy radikalizálódott volna.

Szemtanúként keresnek két férfit

A New York-i rendőrség és az FBI az elfogás után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Rahami közvetlenül köthető a New Yorkban és New Jersey-ben talált robbanószerkezetekhez, és hamar képbe került a nyomozás során. Mostantól a lehetséges kapcsolatok és társak feltérképezése a feladatuk. Viszont jelezték, hogy egyelőre nincs további gyanúsított az ügyben. Viszont nem erősítették meg azt a korábbi információt, hogy egy terroristasejt lenne aktív a New York-i és New Jersey-i térségben, de a nyomozás még tart. Azt egyelőre nem tudják, mi volt Rahami indítéka.

Szemtanúként keresik viszont azt a két férfit, akik lehet, hogy tudtukon kívül megakadályozták a második New York-i robbantást. A két férfi az utcán hagyott táskából kivette a szerkezetet, mielőtt megléptek volna a táskával. A rendőrség nem zárja ki, hogy véletlenül kihúzták valamelyik drótot a bombából, ami ezért nem robbant fel később.

Bill de Blasio polgármester elmondta, hogy New Yorkban szombaton terrorcselekmény történt. Azt mondta, hogy továbbra is marad a készültség, a rendőrök átvizsgálhatnak táskákat, bombakereső kutyák lesznek az utcákon egész héten.

Látszott egy férfi egy táskával

Az elmúlt napokban több, kukáknál hagyott robbanószerkezetet is találtak New Yorkban és New Jersey-ben, az egyik házilag gyártott szerkezet pedig sok embert meg is sebesített:

Egyelőre nem erősítették meg, de minden bizonnyal Rahami volt az a férfi, aki a térfigyelők felvételei alapján egy gurulós sporttáskát húzott az első helyszín közelében, 40 perccel a robbanás előtt. A felvételeken nem sokkal később feltűnt a fel nem robbant, második robbanószerkezet helyszínének közelében is. A CNN forrásai szerint otthagyta a táskát, amiből a most szemtanúként keresett két másik ember kivette a fehér szemeteszsákot. Ezt az út mellett hagyták, benne a robbanószerkezetté alakított kuktával.

A nyomozás során vasárnap a rendőrök megállítottak egy autót, és öt embert bevittek kikérdezni. Végül senki ellen nem emeltek vádat, de az elizabeth-i polgármester azt mondta, hogy tőlük kiindulva jutottak el a rendőrök a városában tartott házkutatásokig, és az elfogás utáni sajtótájékoztatón kiderült, hogy Rahamihoz voltak köthetőek. A rendőrök kivonultak Elizabeth-ben egy sültcsirkéshez, amit Rahami apja üzemeltet, és a robbantás gyanúsítottja, valamint testvérei is dolgoztak az étteremben.

Kuktából csináltak bombát

A New Yorkban épen maradt második kuktából sötét színű huzalok álltak ki, amikhez ragasztószalaggal egy mobiltelefont erősítettek. Állítólag volt ott egy papír is, de azt egyelőre nem tudni, mi volt ráírva. A bombát megtaláló és a rendőröket értesítő nő azt mondta, hogy elsőre úgy nézett ki, mintha egy gyerek kísérletezett volna.

Viszont a rendőrök szerint mindkét robbanószerkezetet úgy rakták össze, hogy a lehető legnagyobb kárt okozzák, ha felrobbannak. Kiderült, hogy a kuktákba többek között csapágygolyókat is helyeztek. A felrobbant bomba erejét azonban csökkenthette a fém kuka, ami alá berakták.

Már tudni lehetett, hogy a nyomozók találtak hasonlóságokat a New Yorkban és az Elizabeth-ben talált robbanószerkezetek között, még mielőtt megerősítették volna a közvetlen kapcsolatot.

A robot rossz drótot vágott el

Elizabeth-ben vasárnap este két hajléktalan férfi talált egy gazdátlan hátizsákot egy vasútállomás közelében egy kuka tetején. Azt hitték, valami értékes lehet benne, ezért magukkal vitték, de néhány száz méter után túl nehéznek találták. Miután meglátták a kilógó drótokat, értesítették a rendőrséget.

A tűzszerészek öt összekapcsolt robbanószerkezetet találtak, ezek közül volt, amelyik kuktából lett átalakítva, volt, amelyik csőbomba volt. Viszont mobiltelefont, vagy bármilyen időzítőt nem találtak a közelükben. A helyi polgármester, Chris Bollwage ezért először úgy vélte, hogy ebben az esetben nem támadás lehetett a cél. „Bárki dobta is ki, valószínűleg meg akart tőle szabadulni. Nem egy forgalmas helyen volt" – mondta. Hétfőn hozzátette, hogy a rendőrök nem zárják ki, hogy Rahami így próbált megszabadulni bizonyítékoktól.

The moment a suspicious package blew up in New Jersey as a bomb squad robot examined it. https://t.co/B3ruNLIyKq pic.twitter.com/E8a8sq4dAx

— ITV News (@itvnews) 2016. szeptember 19.

Viszont az öt robbanószerkezet együtt komoly pusztítást vihetett volna végbe. A tűzszerészek két robottal vizsgálták meg a bombákat, az egyik pedig felrobbant, amikor az egyik robot elvágott rajta egy drótot. Ezek után a maradék négy bombát biztonságos helyre szállították a helyszínről.

Futóverseny mellett is volt bomba

Még a New York-i robbantás estéjén felrobbant egy csőbomba egy másik New Jersey-i helyszínen is. A három összekapcsolt szerkezet ezúttal is egy kukában volt, de csak az egyik semmisült meg, és senki sem sérült meg. Ezek is otthon gyártott robbanószerkezetek voltak, időzítőt is találtak mellettük, de máshogy néztek ki, mint a másik New Jersey-i és a New York-i bombák. A haditengerészet tartott volna egy jótékonysági futóversenyt azon az útvonalon, ahol a kuka felrobbant, a versenyt a történtek miatt lemondták.

Különösen ez a futóverseny mentén elhelyezett bomba idézte fel a 2013-as bostoni maratonon elkövetett merényletet. Akkor április 15-én két házilag, kuktában elkészített robbanószerkezet robbant fel a cél közelében, hárman meghaltak, több mint 250-en megsebesültek. Egy rendőr az elkövetők utáni hajszában vesztette életét. Tamerlan Carnajevet lelőtték, testvérét, Dzsohar Carnajevet pedig 30 rendbeli bűncselekmény elkövetésében találtak bűnösnek, és halálra ítélték.

Nem vállalta egyik terrorszervezet sem

A New Jersey-i csőbombánál először még azt találgatták a szakértők, hogy valaki esetleg kifejezetten a haditengerészet vehette-e célba. „Attól még lehet terrorizmus, hogy nem nemzetközi, hogy nincs köze az al-Kaidához vagy az ISIS-hez" – mondta Tom Fuentes.

A CNN korábban forrásaira hivatkozva  arról számolt be , hogy a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy New York és New Jersey államokban működő, lehetséges terroristasejt állhat a robbanószerkezetek mögött. Az elfogás utáni sajtótájékoztatón azonban azt mondták, nincs erre utaló bizonyíték.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója már vasárnap arról beszélt, hogy terrorcselekmény történt New Yorkban szombaton, de nincs nemzetközi terrorizmusra utaló jel, és ellentétben a szombaton Minnesotában elkövetett késes támadással, egyik terrorszervezet sem vállalta a támadások elkövetését. Hétfőn viszont már azt mondta, hogy az új bizonyítékok fényében már nem zárta ki a külföldi kapcsolódásokat.

Több rendőrt küldtek az utcákra

New Yorkban a hétvégi esetek után megerősítették a biztonsági intézkedéseket, mivel az ENSZ Közgyűlésére Barack Obama elnök és a világ számos vezetője is a városba érkezik. Bill de Blasio polgármester komolyabb rendőri jelenlétet ígért, mint valaha. Cuomo pedig hozzátette, hogy az eddigieken felül további ezer rendőrt és a nemzeti gárda embereit küldik ki a buszpályaudvarokra, a repterekhez és a metrókhoz.

Természetesen az eseményeket az elnökjelöltek is kommentálták. Hillary Clinton épp Philadelphiában járt a kampánykörúton, és a választóknak adott beszédébe fűzte bele, hogy egy gyanúsítottat őrizetbe vettek a New York-i rendőrök. "Ébernek kell maradnunk", hangsúlyozta a demokrata jelölt.

Clinton és Trump is megszólalt

Donald Trump a tőle megszokott választ adta: mivel a gyanúsított egy bevándorló, Trump a Fox News műsorában megismételte, hogy a bevándorlás helyzete csak egyre rosszabb lesz, ezért "eleve be sem kell engedni őket az országba".

Mindkét jelölt próbálta a saját javára fordítani a helyzetet. Clinton szerint az ilyen gyorsan változó helyzetek kijózanító bizonyítékok arra, hogy biztos lábakon álló vezető kell az ország élére. Trump egyszerűen csak gyengének titulálta Clintont.

Rovatok