Index Vakbarát Hírportál

A New York-i robbantó apja már két éve szólt az FBI-nak, hogy terrorista a fia

2016. szeptember 20., kedd 19:14

A mostani robbantások előtt két évvel már szólt a rendőröknek a feltételezett elkövető, Ahmad Khan Rahami apja, hogy a fia terrorista, írja a New York Times két nem megnevezett hatósági emberre hivatkozva. 

Rahami New Yorkban és a szomszédos New Jersey államban követett el robbantásokat, az ügyről még több cikket itt talál.

Az apa, Mohammad Rahami egy keddi interjúban azt állította, az FBI-nak jelentette, hogy a fiának volt egy verekedése egy másik férfival, akit meg is késelt. Ebből hatósági eljárás is lett.

“Mondtam az FBI-nak, hogy a fiam nagyon rosszul van. Két hónapon át csekkolták, és azt mondták, minden oké, nem terrorista. Erre azt mondtam, hát jó". 

Most azt mondják, terrorista, azt mondom, hát jó.

A New York Times szerint az nem tiszta egyelőre, hogy kihallgatták-e valaha Ahmad Rahamit, de a nyomozás jelenlegi állása szerint egyre inkább beszippantotta őt a szélsőséges ideológia.

Amikor hétfőn elkapták őt a rendőrök, egy golyóütötte és vér borította füzetet találtak nála, amiben dzsihádista eszmékkel szimpatizáló gondolatok voltak. Egy helyen Rahami a hitetlenek megöléséről írt, és dicsőítette Anwar al-Awlakit, az al-Kaida vezető propagandistáját, aki egy jemeni dróntámadásban halt meg, valamint a Fort Hood-i lövöldözőt.

Jelenleg azt vizsgálják nagy erőkkel, hogy Rahaminak volt-e segítsége a bombaépítésnél, illetve tudott-e róla bárki. Vizsgálják a férfi utazásait is Pakisztánba 2010 és 2014 között.

Rovatok