Index Vakbarát Hírportál

Egy évet volt Pakisztánban a New York-i robbantó

2016. szeptember 20., kedd 14:52 | aznap frissítve

Egyre többet tudni a New York-i és a New Jersey-i robbantások ügyében őrizetbe vett Ahmad Khan Rahamiról, aki ellen hétfőn vádat emeltek ötrendbeli, rendőrök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt. Az viszont nem derült ki, hogy mik lehettek az indítékai. A férfit megműtötték, de egyelőre nem működik együtt a rendőrséggel.

Folytatódik a nyomozás, hogy kiderítsék, lehettek-e Rahaminak társai. A CNN szerint a New Yorkban fel nem robbant második kuktabomba mellett talált kézzel írt feljegyzésben korábbi terroristák, például a bostoni maraton robbantói is szerepeltek.

Rahami pakisztáni felesége néhány nappal a támadások előtt hagyta el az Egyesült Államokat. Az amerikai hatóságok most a pakisztáni és az Egyesült Arab Emírségek hatóságaival együttműködve próbálják megtalálni.

Barátságosnak látták

Rahami családja egy First American Fried Chicken nevű sültcsirkést üzemeltet a New Jersey állambeli Elizabeth-ben, a férfi elfogása pedig sokkolóan hatott az étterem vendégeire, akik szerint velük mindig barátságosan viselkedett. „Mindig az autóiról beszélt. Szerette a Civicjeit, szeretett gyorsan hajtani" – mesélte Ryan McCann, az egyik törzsvendég. Szerinte a férfi a visszatérő vendégeknek időnként ingyen is adott csirkét.

Christian Bollwage, a város polgármestere szerint viszont az étteremnek korábban voltak összetűzései a városvezetéssel, mert este 10 után is nyitva tartottak, ami zavarta a közelben élőket. Rahami családja beperelte a várost és a rendőrséget 2011-ben, arra hivatkozva, hogy azért vették őket célba, mert muszlimok, ez pedig diszkrimináció. Végül elutasították a keresetüket, és az étteremnek éjszakára be kellett zárnia.

Rahamiról azt tudni még, hogy 2010-2012 között a Middlesex County College-be járt, ahol büntetőjogot tanult, de nem diplomázott le. Nem szerepelt semmilyen terrorellenes adatbázisban, de 2014-ben egyik rokona megkéselésének ügyében már a hatóságok látókörébe került, viszont nem emeltek ellene vádat. 2012-ben távoltartási végzés megsértése miatt is kihallgatták.

Tálib területeken is járt Pakisztánban

Rahami az elmúlt években többször is járt Afganisztánban és Pakisztánban. Mindig kikérdezték, amikor visszatért, de nem vettek észre arra utaló jelet, hogy radikalizálódott volna.

A CNN forrásai szerint 2011-ben több hetet töltött az afganisztáni Kandahárban, és a pakisztáni Kvettában. A pakisztáni tálibok egyik erősségének tartott városban elvett egy pakisztáni nőt. Visszatérése után külön átvilágításon esett át, amiért olyan területen járt Pakisztánban, ahol a tálibok jelen vannak. Azt mondta a hatóságoknak, hogy a családját látogatta meg, és nagybátyja esküvőjén vett részt.

2013 áprilisában Rahami visszament Pakisztánba, és egészen 2014 márciusáig ott is maradt. A hatóságok szerint akkoriban autóval átutazott Afganisztánba is. Amikor visszatért az Egyesült Államokba, azt mondta, hogy a feleségét, és a rokonait látogatta meg.

Felesége útlevele miatt egy képviselőt is megkeresett

Még 2011-ben beadott egy kérvényt, hogy feleségét az Egyesült Államokba hozhassa. 2012-ben megkapta az engedélyt, de a hatóságok először azt mondták, nem világos, hogy járt-e az Egyesült Államokban. Keddre azonban kiderült, hogy néhány nappal a robbantások előtt hagyta el az országot.

Albio Sires, demokrata New Jersey-i képviselő azt mondta, hogy Rahami 2014-ben kereste meg az irodáját Pakisztánból, mert a feleségének lejárt az útlevele. Miután pedig megújították, kiderült, hogy terhes, és a gyerek születéséig nem kaphatott vízumot. Rahami szerint a követség azt mondta neki, hogy menjen vissza Karacsiba, de az szerinte túl veszélyes lett volna. Sires nem tudta megmondani, mi történt utána.

A hatóságok nem észleltek erre utaló jeleket, de a férfit korábbról ismerő Flee Jones azt mondta, hogy változást vett észre rajta, miután visszatért Afganisztánból. Szerinte vallásosabb lett és másképp kezdett el öltözködni.

Rovatok