Index Vakbarát Hírportál

Minden Szíriába induló segélykonvojt leállított az ENSZ

2016. szeptember 20., kedd 12:13 | aznap frissítve

Az ENSZ úgy döntött, hogy minden segélykonvoját leállítja Szíriában, miután hétfőn este légitámadás érte egyik gépkocsioszlopát Aleppó környékén - közölte a világszervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatalára (OCHA) hivatkozva az MTI.

Pillanatnyilag nincs pontos elképzelésünk arról, mi történt, de az a döntés született, hogy egyelőre szünetelnek a konvojok humanitárius műveletei

- mondta Jens Laerke, az OCHA szóvivője.

Az ENSZ Törökországból érkező segélyszállító teherautóit a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál érte légitámadás hétfő este Aleppó városától nyugatra, Urm al-Kubra településnél, ahova élelmiszert és egészségügyi felszerelést vitt. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) kedden azt közölte, hogy a légi támadásban nagyjából 20 civil és a vörösfélhold helyi vezetője vesztette életét.

Benoit Carpentier, az IFRC egyik szóvivője elmondta, hogy a humanitárius konvojt alkotó 31 teherautóból 18 megrongálódott a légicsapásban, és a segélyszállítmány nagy része megsemmisült. A támadás - amelynek végrehajtójáról nincsenek információk - érintette a vörös félhold Urm al-Kubra-i raktárát is. Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője közölte, hogy nem az orosz és nem is a szíriai légierő mért csapást a segélykonvojra.

A segélykonvoj egy korábban is használt útvonalon, Törökországból érkezett Szíriába, a teherautók rakományának nagy részét pedig több térségbeli és nemzetközi jótékonysági szervezet adománya tette ki. Az ENSZ egyebek közt élelmiszert és egészségügyi felszerelést igyekezett szállítani a rászorulók számára. Aleppó keleti részén csaknem 275 ezer ember van beszorítva élelem, víz, megfelelő hajlék és orvosi ellátás nélkül.

Mint ismert, a szíriai hadsereg hétfő este felmondta az egy hete életbe lépett fegyverszünetet. Az eredeti tervek szerint az ENSZ humanitárius segélyének Aleppóba juttatására kellett volna kihasználni a tűzszünetet, amelynek következő lépcsőfoka az lett volna, hogy Moszkva és Washington összehangolja az Iszlám Állam elleni műveleteit. Az esetleges együttműködés és a tűzszünet meghosszabbítása szempontjából azonban kedvezőtlen fejlemény volt az a szombati incidens, amelynek során az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció Deir-ez-Zórnál tévedésből a szíriai kormányerők állásait bombázta a dzsihadistáké helyett, több tucat katona halálát okozva. Erről itt írtunk bővebben:

Helyszíni jelentések szerint éjszaka több helyen újra fellángoltak a harcok, hullanak a bombák Aleppóban és környékén, a szír kormányerők támadják a lázadók kezén lévő lakónegyedeket. De harcokról érkeznek hírek a Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gútából, a Homszhoz közeli Talbisahból is.

Rovatok