Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó szerint Ausztrália a jó minta menekültügyben

2016. szeptember 23., péntek 11:16

Szijjártó Péter a BBC után a Foreign Policy-nek is interjút adott. Ebben arról beszélt, hogy Ausztrália sok kritikát kapott menekültkérdés-kezelése az ideális és követendő példa. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Ausztrália egy szigeten tartja a tengeren, illetve a tengerparton elfogott menekülteket, amíg azok menedékkérelmét el nem bírálják. A Salamon-szigetektől északnyugatra fekvő szigetországban üzemel - a helyi kormánynak folyósított bőséges támogatásért cserébe - Ausztrália menekülttábora és migrációs központja.

Orbán Viktor a minapi origós "interjújában" ugyanilyen megoldást vetett fel uniós szinten: akár egy szigeten állítani fel menekülttábort, és ott tartani a menekülteket, amíg el nem bírálják kérelmüket. Erre erősített most rá Szijjártó azzal, hogy mintaként beszélt az ausztrál megoldásról.

A kérdésre, hogy melyik sziget lehetne alkalmas erre, nem tudott konkrétumokkal szolgálni. Az interjú többi részében a magyar menekültügy-kezelést védte, és a kormányt és hatóságokat ért kritikákra reagált. 

Rovatok