Index Vakbarát Hírportál

Százötven ember fulladt a tengerbe Egyiptomnál

2016. szeptember 23., péntek 15:07

Már 155 ember holttestét emelték ki a Földközi-tengerből az egyiptomi Rosetta közelében, ahol egy migránsokkal teli hajó borult fel még szerdán. A hajón 250, de akár 600 ember is lehetett, így az áldozatok száma sokkal több is lehet. Az áldozatok szíriaiak, egyiptomiak és más afrikai országból származók voltak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 450-re becsülte a hajóra felszálltak számát – tudatta az MTI. Pénteken csaknem száz holttestet emeltek ki.

A hajó kapacitása hivatalosan 200 fő volt.

Az egyiptomi parti őrség mindössze 163 embert mentett ki. Őrizetbe vettek négy férfit, akit az embercsempész hajó személyzeteként azonosítottak, további öt ellen elfogatóparancsot adtak ki. Az embercsempészeknek fejenként kétezer dollárt fizettek a migránsok, hogy felszállhassanak az Olaszországba induló, súlyosan túlterhelt hajóra.

Idén Egyiptomból 12 ezer migráns érkezett a tengeren keresztül Olaszországba, tavaly ugyanennyi idő alatt 7000 ember jött. A növekedés jelzi, hogy a balkáni útvonal helyett ismét a tengerre tevődött át a bevándorlás új útvonala.

Rovatok