Index Vakbarát Hírportál

Amerika felmondja az oroszokkal való együttműködést

2016. szeptember 29., csütörtök 23:47

Közel áll ahhoz az Egyesült Államok, hogy felmondjon minden Szíriával kapcsolatos egyeztetést az oroszokkal

- mondta a tűzszünet felborulását tehetetlenül figyelő John Kerry amerikai külügyminiszter. Az Obama-kormányzat ciklusának vége felé nagy vállalásokra már nem vállalkozó amerikai politikusnak több oka is van arra, hogy teljesen felhagyjon a közös békepróbálkozásokkal:

Kerry számára az utolsó (vagy utolsó előtti) csepp a pohárban az lehetett, hogy kollégája, Szegej Lavrov kerek-perec megtagadta az Aleppó elleni légitámadások felfüggesztését. Kerry szerint a névleg a terroristák, de valójában főleg a civil lakosság elleni támadássorozat

ajándék az Iszlám Államnak, mert csak újabb önkénteseket toboroz a dzsihadistáknak.

Az oroszok "irracionális" viselkedése - mely Putyin hatalmi érdekeinek szempontjából persze nagyon is racionális - Kerry szerint az Egyesült Államokat arra ösztönzi, hogy "más alternatívák" után nézzen. Az persze fogós kérdés, hogy milyen alternatívái lehetnek az Egyesült Államoknak, hiszen öt évvel a polgárháború kezdete után a legütőképesebb ellenzéki milíciák már egytől egyig iszlamisták (erről az iszlamizálódási folyamatról itt olvashat részletesebben).

A szír kormányhadseregnek nevezett erő - mely valójában már nemzetközi sereggé duzzadt az oroszokon kívül még iraki síita milicistákkal az iráni Forradalmi Gárda elitkatonáival és a Hezbollah harcosaival megerősítve - jelentős előrehaladást produkált Aleppóban, csütörtökre elfoglalta a várostól északra található Handarat menekülttábort. 

Más frontokon azonban a kormányerők defenzívába szorultak: a közép-szíriai Hama városának közelében az Ahrar as-Sham iszlamista hadtest több települést is elfoglalt, legalább 21 páncélost megsemmisített. Az előrenyomulásról az al-Kaidánál egy fokkal mérsékeltebb szervezet még egy hangulatos videót is készített:

Rovatok