Index Vakbarát Hírportál

Kivizsgálja az ENSZ a szíriai konvoj szétbombázását

2016. szeptember 30., péntek 21:42

Belső vizsgálóbizottság felállításáról rendelkezett az ENSZ főtitkára, hogy kiderítésk, ki a felelős az Aleppóba tartó humanitárius konvoj elleni támadásért, amely legalább 18 kéksisakost ölt meg és megsemmisítette a 80 ezer embernek szánt élelmiszer- és gyógyszerszállítmányt.

Az orosz külügyminiszter kijelentette, szoros figyelemmel fogják kísérni a bizottság munkáját – írta a Ria Nvosztyi. Nyugati és ellenzéki szíriai források szerint a támadást az orosz légierő és az általa támogatott Bassar Aszad hadserege követte el, ám ezt Moszkva nem ismeri el. Az oroszok szerint az an-Núszra tüzérségi támadása, de akár a nyugati erők légicsapása is okozhatta a konvoj megsemmisülését.

Az oroszbarát damaszkuszi hatalom szerint a humanitárius konvoj elleni támadást az Egyesült Államok hajtotta végre, hogy elterelje a figyelmet a Deir az-Zor mellett elkövetett amerikai támadásra, amelyben Aszad 30-80 katonája vesztette életét.

Az érvelés nem világos, hiszen az Egyesült Államok elismerte a támadást, és azt is, tévedés volt az akció, amely eredetileg az Iszlám Állam ellen irányult volna.

Rovatok