Index Vakbarát Hírportál

Öngerjesztő folyamat volt a tömeges zaklatás Kölnben

2016. október 5., szerda 17:02

Egy most megjelent szakvélemény szerint a legtöbben csak közös szilveszterezésre indultak, és spontán csatlakoztak a Kölnben elkövetett tömeges szexuális zaklatásokhoz. A szakértő azt írja, meg lehetett volna állítani a helyzetet, ha gyorsabb a rendőri fellépés. Amikor látták, hogy nincs azonnali következménye a nők ellen elkövetett erőszaknak, sokan spontán csatlakoztak.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi parlament  (Landtag) vizsgálóbizottságának megrendelésére készült tanulmány többek között a Bild hozta le, írja az MTI. A szakvélemény írója, Rudolf Egg pszichológus, kriminológus azt állítja, a kölni szilveszter egy egyszerű, a kriminológiában alapfogalomnak számító jelenséggel magyarázható: 

a betört ablak elmélettel.

A teória röviden: ha egy jogsértés – például egy kirakat betörése – miatt hirtelen normálisnak tűnik, hogy következmény nélkül meg lehet szegni a társadalmi és jogi szabályokat, akkor a közmorál gyorsan romlani kezd, és egy szabályok és normák nélküli társadalom felé veszi az irányt.

„Pontosan ez történt Kölnben szilveszter éjjel” – írja Egg, aki szerint sokan spontán csatlakoztak a nőkkel erőszakoskodó bűnelkövetőkhöz, miután látták, hogy tettüknek nincsen azonnali következménye. A túlnyomórészt fiatal észak-afrikai férfiakból álló tömeg ráadásul egy névtelen csoport érzetét keltette, amelyre nem vonatkoznak a társadalmi együttélés szabályai.

A több mint 1200 bűncselekményre vonatkozó feljelentés alapján a szakértő azt írta, a zaklatásokat jellemzően nem szervezetten követték el. Azt is megállapította, hogy bár biztosan voltak, akik bűncselekmény elkövetésének szándékával jelentek meg, de a többség valószínűleg nem ezért került oda - valószínűbb, hogy menekültszállásokon vagy egyéb szállásokon hallották, vagy közösségi portálokon olvasták, hogy aznap este mások is ott lesznek. Ez a szerveződés viszont csupán közös szilveszterezésre, nem pedig bűncselekmények elkövetésére irányult.

 A rendőrségnek ezzel a "szívó hatással" szemben határozottan, és főleg időben fel kellett volna lépnie, de ez elmaradt. A terület kiürítéséhez nagyon későn, csak röviddel éjfél előtt kezdtek hozzá

- emelte ki Rudolf Egg

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) kimutatása szerint több mint 1200 nő ellen követtek el szexuális bűncselekményt szilveszter éjjel nagyvárosok közterein, az elkövetők száma pedig meghaladhatja a kétezret. A BKA elnöke, Holger Münch egy júliusi nyilatkozata alapján mindössze 120 feltételezett elkövetőt sikerült azonosítani, és azzal kell számolni, hogy számos esetet már nem is lehet feltárni.

Rovatok