Index Vakbarát Hírportál

Ötszáz tálib próbált elfoglalni egy várost, de lelőtték a parancsnokukat

2016. október 6., csütörtök 11:34

Az afgán kormányerők megölték a tálib lázadók egyik fontos parancsnokát a dél-afganisztáni Helmand tartományban - írta csütörtökön az MTI Hajatulla Jahat, a tartomány kormányzójának közleményére hivatkozva.

Az Ekdam mollaként ismert Szardar Mohammed mintegy ötszáz tálib fegyveressel próbálta meg lerohanni Helmand tartomány székvárosát, Laskargáhot, de szerda reggel életét vesztette a kormányerőkkel vívott harcban szerda reggel.

Ekdam molla volt az elmúlt években a tálibok Helmand tartománybeli merényleteinek az értelmi szerzője. A Hszinhua hírügynökség szerint halála katasztrofális lehet a fegyveres lázadók számára, akik ellenőrzésük alá akarják vonni a máktermesztés egyik központjaként számon tartott Hilmend tartomány egészét - de az ilyen értékelések mellett azért érdemes megjegyezni, hogy a legendás Omár molla májusi halála sem rendítette meg igazán az afganisztáni iszlám szélsőségesek legnagyobb erejét.

A tálibok tizenöt évvel bukásuk után szép lassan kezdenek visszaszivárogni Afganisztánba: májusra már a tartományok egyharmadában tartós jelenlétet harcoltak ki, de vannak tartományok, melyeket teljesen ellenőrzésük alá vontak. Helmand is ezek közé a területek közé tartozik, egyedül Laskargáhban stabil a kormány hatalma.

Rovatok