Index Vakbarát Hírportál

Több mint 300 embert ölt meg a Matthew hurrikán

2016. október 7., péntek 05:31

 Pár óra alatt megduplázta a Matthew hurrikán áldozatainak számát: míg magyar idő szerint csütörtök est még csak 136, péntek hajnalban 283, reggel pedig már 340 halottról tudtak a haiti hatóságok. Az áldozatok magas számában az is közrejátszik, hogy a mentőegységek csak napokkal a hurrikán elvonulása után értek a helyszínre, de sok ember még mindig magára van utalva; az áldozatok száma is várhatóan nőni fog. A pusztítás a talajerózió által sújtott Haitiban óriási: egyedül Sud tartományban

legalább 20 ezer házat rongált meg a 230 kilométeres szélvihar

Az ENSZ egyik szóvivője szerint legalább 350 ezer ember szorul segítségre. Az eredetileg a hétvégén esedékes elnökválasztást el kellett halasztani a hurrikán miatt.

Közben egyre közeledik a jelenleg négyes erősségűre mért Matthew az Egyesült Államok partjai felé. Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert. Négy szövetségi államban, Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében, valamint Észak-Karolina teljes területén rendkívüli állapot van érvényben, ezekre a területekre magyar idő szerint dél körül ér majd el a hurrikán.

A térségben mintegy háromezer légi járatot töröltek. Bezárt Fort Lauderdale reptere, várhatóan ez történik majd az északabbra fekvő Orlandó légikikötőjében is. Az American Airlines légitársaság csütörtök délután minden járatát törölte Florida számos repterén, így Miamiban is.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este tárgyalt az érintett államok kormányzóival arról, miképpen lehet a szövetségi forrásokat megnyitni a vészhelyzetben érintett területek számára.

(MTI, BBC)

Rovatok