Index Vakbarát Hírportál

Elérte Floridát a Matthew hurrikán, Haitin már több mint nyolcszáz halott van

2016. október 7., péntek 16:11

Helyi idő szerint péntekre virradóra megközelítette Florida partjait a Matthew hurrikán. A CNN közvetítésében a Katrina tizenegy évvel ezelőtti pusztítására emlékeztetnek: a meteorológusok most ugyanolyan drámai hangon figyelmeztetik az embereket, mint akkor. A Fox Newson egyenesen azzal fenyegetőztek, hogy aki nem fogad szót a hatóságoknak, és a figyelmeztetések ellenére otthon marad, az nem éli túl az ítéletidőt.

Floridában a helyiek rengeteg videót töltöttek fel a vihar pusztításáról, ez itt például tűzijátéknak is beillene, pedig valójában éppen a villanyvezetékek semmisülnek meg:

Just watched hurricane Matthew blow up my power line pic.twitter.com/JZZbiZDE32

— Amy DeLoach (@amyddeloach) 2016. október 7.

A felhőörvény már az űrből is félelmetes látványt nyújtott, és beigazolódott a jóslat, hogy ez lesz 2007 óta a legerősebb trópusi vihar a karibi térségben. Szerdán Georgia egy részén, Észak-Karolina hatvanhat megyéjében és Dél-Karolina teljes területén szükségállapotot hirdettek ki.

A kontinens legszegényebb államán, a tízmillió lakosú Haitin 4-es erősségű viharként söpört végig Matthew. A legfrissebb adatok szerint legalább 842-en meghaltak, de félő, hogy az áldozatok száma még nőni fog. Egyedül Sud tartományban húszezer házat rongált meg a szél. Az ENSZ szerint 350 ezren szorulnak azonnali segítségre. A hétvégi elnökválasztást is el kellett halasztani.

Következik Florida, felkészül Georgia

Florida több mint félmillió háztartásában nem volt áram pénteken reggel. Mindenkit arra szólítottak fel, hogy maradjon otthon. Szombatig csaknem 4400 járatot töröltek a Flightware.com adatai szerint. Kisebb károkat jelentett a NASA a Kennedy Űrközpontból, a szél néhány helyen megbontotta a tetőt, és autókat rongált meg.

Az Orlandóhoz közeli Disney World bezárt, Daytona Beach utcáit törmelék borítja, hatalmas alumíniumdarabokat sodor a szél, mintha csak papír lenne. Megkérdeztünk egy Miamiban élő magyar családot, hogy mit tapasztaltak, de arrafelé egyelőre „semmi különleges nem történt, egy sima vihar több szelet csinál”. Felröppent a hír, hogy már az Egyesült Államokban is vannak halálos áldozatok, de ezt Rick Scott, Florida kormányzója eleinte cáfolta.

Később viszont valóban történt egy hurrikánhoz köthető haláleset: egy 50 éves nő kapott szívrohamot és halt meg az éjszaka. A helyi St. Lucie Vészhelyzeti Műveleti Központ szerint azért okolható emiatt a Matthew, mert a nagy vihar miatt a vészhívásokra se tudtak reagálni, így a nő nem kaphatott időben segítséget.

A floridai tűzoltók közben a pusztuló elektromos hálózat miatti tüzekkel is birkóznak:

Video: Downed power lines cause a house fire in Florida, but water supply is low for firefighters #HurricaneMatthew pic.twitter.com/9uyziQaeOq

— USA TODAY (@USATODAY) 2016. október 7.

Barack Obama az ovális irodából üzent a vihar ellen küzdő helyieknek, arról beszélt, hogy még mindig a hurrikán pusztításának elején járnak, és csak három-négy-öt nap múlva fog látszódni, valójában mekkora kárt okoz Matthew. 

Az elnök közben már Georgia államhoz is szólt, mint mondta, most még Floridában van baj, de a helyieknek érdemes már most felkészülni, mert a hurrikán őket is hamarosan eléri. Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ által kiadott figyelmeztetés szerint a következő 36 órában Floridától egészen az Észak-Karolina állambeli Cape Fearig életveszélyes áradások várhatók.

Ön is látta?

A Matthew hurrikán érkezése előtt az emberek bespájzoltak Dél-Floridában. A benzinkutaknál hosszú sorok kígyóztak, az üzletek zsúfolásig teltek, a polcok kiürültek. Főleg tartós élelmiszert és vizet vásároltak. Hasonló jelenetekről számoltak be a tudósítások Észak- és Dél-Karolinából, valamint Georgia tengerparti településeiről is. Sokak kényszerültek az otthonuk elhagyására is. Egyikük, Grant Lynch bekapcsolva hagyta a biztonsági kamerát a kiürített házban. Így néz ki, amikor elönti az ember otthonát az özönvíz:

@CNN Wave hitting my house right now in Palm Coast Fl #HurricaneMatthew #Hurricane #Florida pic.twitter.com/KF2SuqfcP4

— Grant Lynch (@grantlynch1234) 2016. október 7.

Nem bírták New Orleans gátjai

A Katrina a legnagyobb kiterjedésű és a harmadik legerősebb hurrikán volt az Egyesült Államok történelmében. 2005 augusztusában pusztított a keleti partvidéken. Több államon söpört végig, a legnagyobb károkat Louisiana fővárosában, New Orleansban okozta. A halálos áldozatok számáról még ma sincsenek pontos adatok, az óvatos becslések szerint legalább 1836-an vesztették életüket, 705 embert eltűntként tartanak számon.

A legnagyobb gondot az okozta, hogy a New Orleanst védő gátrendszert 3-as erősségű viharok kivédésére tervezték, a Katrina pedig elérte a legmagasabb, ötös fokozatot. A város négyötödét elöntötte a víz. A közvetlen károkat 81 milliárd dollárra, mostani árfolyamon számolva 22 ezer milliárd forintra becsülték, de a Louisianát és Mississippit sújtó közvetett gazdasági kár ennek az összegnek a kétszerese is lehetett. 

Mi a hurrikán?

Egy trópusi ciklon, általában több száz kilométer átmérőjű felhőörvény, ami az északi féltekén az óramutató járásával ellentétesen mozog.

A szélerősség alapján sorolják kategóriába.

Ezen a térképen megnézheti az elmúlt százhatvan év összes hurrikánját.

Rovatok