Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság is aggódik a Népszabadság bezárása miatt

2016. október 10., hétfő 13:48

Az Európai Bizottság tud a Népszabadság bezárásáról, aggódik a fejlemények miatt és szoros figyelemmel követi az eseményeket, jelentette ki Margaritisz Szkínász a testület szóvivője.  

A médiaszabadság, a pluralizmus és az újságírók védelme egy szabad és demokratikus társadalom alapvető értékei. Az Európai Bizottság (EB) elkötelezett ezen értékek védelme és támogatása mellett. A kialakult helyzet és annak okai kérdéseket vetnek fel, ezért a bizottság szoros figyelemmel követi a fejleményeket. - mondta Szkínász.

A testület ugyanakkor nem bocsátkozik találgatásokba, és nem ragad ki egyetlen részletet sem, annak érdekében, hogy a jogállamiság kereteit teljes összességében tudja vizsgálni és értékelni - tette hozzá.

Nathalie Vandystadt, az Európai Bizottság digitális és médiaügyekért felelős szóvivője a sajtótájékoztatón azt mondta: a testület eszközei korlátozottak, de feltétlenül támogatja a sajtó szabadságát, amelynek védelmét az Európai Unió Emberi Jogi Chartája is rögzíti. A sajtószabadságot vizsgáló firenzei uniós intézet folyamatosan készít jelentést a sajtó szabadságának helyzetéről a tagállamokban, így a magyarországiról is.

Amennyiben jogi következmény vetődne fel egy tagállamban a média szabadságával kapcsolatban, az Európai Bizottság is cselekedhet mint a kezdeményezések segítője és előmozdítója, mondta a szóvivő.

Szombaton Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke a Twitteren azt írta, hogy a Népszabadság hirtelen bezárása aggasztó precedenst teremt. Schulz szolidaritását fejezte ki a Kossuth téren tüntető magyarok mellett is.

Vasárnap  Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője nyilatkozott úgy, hogy a legnagyobb magyar ellenzéki újság bezárása "hatalmas csapás" az ország sajtószabadságára és média sokszínűségére. 

Rovatok