Index Vakbarát Hírportál

Egy szír honfitársa fogta el a chemnitzi pokolgépkészítőt

2016. október 10., hétfő 07:33 | aznap frissítve

Hétfőre virradó éjszaka Lipcsében elfogták Dzsaber al-Bakrt, akit azzal gyanúsítanak, hogy Chemnitzben bombamerényletre készült. A férfit nem a rendőrség, hanem saját szír honfitársai ejtették foglyul. 

A Bild szerint a férfi vasárnap délután a lipcsei pályaudvaron kérte meg a két szír férfit, hogy adjanak neki szállást. A két szír meghívta magához egy lipcsei panelházba.

A két szír csak este döbbent rá, hogy vendégük a körözött, bombagyártással gyanúsított férfi, a rendőrség ugyanis ekkor tette közzé a férfi körözését arab nyelven is.

Egyikük ezért este elment a rendőrőrsre, és elmondta, hogy a keresett személy a lakásukban ül a kanapén. Közben a lakásban a másik szír férfi megkötözte a bombagyárost. Amikor a  rendőrség kiért a helyszínre, Dzsaber al-Bakrt már megkötözve találták a lakásban. 

A 22 éves szíriai férfi szombat óta volt szökésben. Országszerte nagy erőkkel keresték a rendőrök.  A férfi lakásán szombaton 500 grammnyi robbanóanyagot és egy kiló, bombakészítéshez használható vegyi anyagot, valamint gyújtószerkezetet találtak. A házkutatáson olyan eszközök is előkerültek, amelyek csőbomba készítéséhez valók. 

A hatóságok szerint a férfi az interneten kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. A levelezéseiben egy lehetséges célpontról is szó esett.  A gyanú szerint a szíriai férfi iszlamista indíttatású terrortámadásra készült.

Rovatok