Index Vakbarát Hírportál

Berlini repülőteret akart felrobbantani a Lipcsében elfogott szír

2016. október 11., kedd 08:37

Valószínűleg Berlin egyik repülőtere ellen tervezett merényletet végrehajtani az a szír férfi, akit három másik szír fogott el Lipcsében hétfőn, miután országos körözést adtak ki ellene – közölte a német belföldi hírszerzés vezetője.

Hans-Georg Maassen, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) vezetője az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta: a hírszerzés forrásai még szeptember elején jelezték, hogy az Iszlám Állam szervezete támadásra készül Németország közlekedési hálózata ellen. Az elhárítás kémeinek múlt csütörtökön sikerült rábukkanniuk a 22 éves Dzsaber al-Bakrra Szászországban, azonosították őt, és folyamatos megfigyelés alá helyezték.

Másnap észleltük, hogy forró ragasztót vásárol egy diszkontüzletben. És ekkor azonnal megtettünk minden intézkedést, ami egy rajtaütéshez kell, mert feltételeztük, hogy ez az utolsó, még hiányzó vegyi összetevő a pokolgép elkészítéséhez.

A kezdeti értesülések vonatok elleni támadások előkészítésére utaltak, de később világossá vált, hogy a szír férfi Berlin egyik repülőtere ellen tervezett merényletet elkövetni. A vádak súlyossága miatt a német főügyészség vette át a nyomozás vezetését.

Olyan nagy hatóerejű robbanóanyagot készített, amelynek összeállításához különleges szakértelemre van szükség, és nagyon nagy mennyiséggel dolgozott

– mondta a főügyész a tévében.

Dzsaber al-Bakrt – aki tavaly februárban menedékkérőként érkezett Németországba – szombaton kora hajnalban próbálták meg őrizetbe venni egy chemnitzi lakótelepen, de a rendőrök akkor még csak azt tudták, hogy melyik épületben tartózkodik – azt nem, hogy melyik lakásban. A férfi közben távozott az épületből, és nem sikerült őt feltartóztatni. Lakásában 1,5 kilogramm robbanószert foglaltak le, valamint olyan tárgyakat, amelyek alkalmasak robbanómellény készítésére.

A lakásban talált triaceton-triperoxid (TATP) vegyületet használták az öngyilkos merénylők a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokban. A közismertebb nevén Sátán anyjának nevezett robbanószer alapvető háztartási anyagokból előállítható. Az Iszlám Állammal kapcsolatban álló szír férfi feltehetően a párizsi és a brüsszeli merényletekhez hasonló támadást akart elkövetni.

Rovatok