Index Vakbarát Hírportál

Nyolc ember ellen emelnek vádat az osztrák halálkamion ügyében

2016. október 12., szerda 12:01 | aznap frissítve

Az Ausztriában egy hűtőkamionban tavaly holtan talált 71 ember ügyében 8 gyanúsított ellen fog vádemelést javasolni a rendőrség, 3 bolgár sofőrt pedig még köröznek - jelentette be Boross Zoltán, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Illegális Migráció Elleni Osztály vezetője szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az osztrák hatóságok azután adták át a nyomozást Magyarországnak, miután kiderült, hogy a tavaly nyári tragédia 71 áldozata még Magyarországon fulladt meg a hűtőkocsiban. A járművet augusztus 27-én találták meg az osztrák A4-es autópályán, a hőség miatt feloszlás-közeli állapotban lévő áldozatok Szíriából, Irakból és Afganisztánból indultak Európába, köztük 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek volt.

A nyomozók 1500 órányi kamerafelvétel elemzése alapján feltérképezték a furgon útvonalát, modellezték a cselekményben résztvevők szerepét, tevékenységét.

A teherautó augusztus 26-án, hajnali ötkor indult el a szerb-magyar határról Budapest felé, majd Ausztria felé vette az irányt. A kocsi 26-án délelőtt tíz órakor lépte át az osztrák határt, majd 30-40 kilométerre a magyar határtól, Parndorf közelében félreállt. A sofőr és társa elmenekült. A teherautót másnap találták meg.

Az ügyben kilenc fővel szemben folyt a nyomozás, további három személlyel szemben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A gyanúsítottak közül egy afgán és nyolc bolgár állampolgár van, akik közül nyolcan előzetes letartóztatásban vannak. Egy bolgár férfi ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A rendőrség közleménye szerint a bűnszervezet a működési ideje alatt több mint ezer személyt csempészett nyugatra, a bűncselekményekkel megszerzett bevételük több mint 15 és fél millió euróra (4,7 milliárd forint) tehető.

Rovatok