Index Vakbarát Hírportál

Robbanással fenyeget a mianmari határvidék

2016. október 12., szerda 11:42

Az utóbbi napokban legalább 29-en vesztették életét a mianmari hadsereg és ismeretlen fegyveresek közötti összecsapásokban az ország nyugati részén fekvő Rakhine szövetségi államban,

ahol a muszlimok és a buddhisták közötti ellentét robbanással fenyeget

- írta szerdán az MTI helyi lapokra hivatkozva. Szombat óta a bangladesi határ közelében többször is összecsaptak a biztonsági erők és ismeretlen hátterű fegyveres csoportok. Kedden négy katona és egy fegyveres vesztette életét, miután egy több száz fős brigád rátámadt a hadseregre a Maungdaw tartománybeli Pyaungpit falu közelében. Egy másik keddi összecsapásban a katonaság adatai szerint hét fegyveres halt meg, így szombat óta már legalább 29-en vesztették életüket az erőszakcselekményekben.

A mianmari hadsereg az utóbbi időben számos műveletet indított a térségben, ahol nagyszámú muszlim kisebbség él, és a vallási feszültség szinte tapintható. 2012-ben a véres felekezeti összecsapások több mint 200 - többségében muzulmán - halálos áldozatot hagytak maguk után. A jelenlegi kényes helyzet eszkalálódását megelőzendő a hatóságok éjszakai kijárási tilalmat vezettek be a térségben, és mintegy 400 iskolát bezárattak a következő két hétre.

Az 56 milliós délkelet-ázsiai ország lakosságának 89 százaléka buddhista, de a tolerancia vallásának gyakorlói meglehetősen erőszakosan üldözik a főleg a másfélmilliós rohingja törzshöz tartozó muszlimokat - tavaly még szigorú születésszabályzást is bevezettek az általuk lakott Rakhine-ban. Nem is csoda, ha a délkelet-ázsiai menekültek között igen jelentős számban találhatók a törzs tagjai.

Rovatok