Index Vakbarát Hírportál

Buddhista szerzetesek tüntettek a menekültek visszafogadása ellen

2015. május 27., szerda 11:54

Mianmari lakosok és buddhista szerzetesek tüntettek a muzulmán rohingja menekültek visszafogadása ellen a főváros, Rangun utcáin szerdán, írja az MTI.

Szemtanúk beszámolója szerint a tüntetők egyebek közt azt hangoztatták, hogy a menekültek nagy része bangladesi rohingja, így "nem szorulnak a mianmari kormány védelmére". A tömeg emellett a menekültek ügyében az ENSZ, más országok és a média képviselői által Mianmarra gyakorolt "külső nyomás" ellen tiltakoztak.

Mint ismert, az ENSZ kemény hangú felszólítása után Malajzia és Indonézia a múlt héten beleegyezett abba, hogy ideiglenesen befogad mintegy hétezer, tengeren hánykolódó illegális bevándorlót, feltéve, ha nemzetközi szervezetektől segítséget kapnak ahhoz, hogy egy éven belül visszaszállíthatják őket hazájukba. A mianmari és bangladesi rohingja menekültek hetek óta embertelen körülmények között éltek a nemzetközi vizeken, mivel egyetlen ország sem engedte kikötni a hajójukat.

Múlt hét pénteken Mianmar első ízben szintén részt vett a menekülthullám megfékezésében: az ország haditengerészete pénteken biztonságba helyezett több mint kétszáz az ország partjairól útnak induló menekültet, akikről a hatóságok azt állították, hogy valójában mindannyian bangladesiek. Mianmar tagadja, hogy a rohingja kisebbséget hátrányosan megkülönböztetnék vagy üldöznék az 50 millió lakosú, többségében buddhista vallású dél-ázsiai országban.

Ennek ellentmond, hogy a mianmari elnök vasárnap aláírt egy "születésszabályozási és egészségügyi" törvénynek nevezett jogszabályt, amely jogvédők szerint nyilvánvalóan rohingja-ellenes. A jogszabály értelmében az országnak azokon a területein, ahol nagy a népszaporulat, illetve magas a gyerek- és az anyahalandóság aránya, elő lehet írni, hogy az anyák csak háromévente szülhetnek. A szélsőséges buddhisták Mianmarban rendszeresen azzal riogatnak, hogy a gyorsan sokasodó muzulmánok idővel átveszik a hatalmat az országban.

Megfigyelők szerint a kisebbség tagjai naponta kénytelenek diszkriminációval szembesülni: nincs tartózkodási engedélyük, nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat, sőt mozgásukban is korlátozzák őket. Az utóbbi években a többségi buddhisták támadásai miatt a rohingják tömegesen kezdtek menekülni lakóhelyükről.

A malajziai hatóságok vasárnap mintegy 140 olyan sírt találtak Malajzia északi, Thaifölddel szomszédos Perlis tartományában, amelyek feltételezhetően többségében mianmari, illetve bangladesi rohingja menekült holttestét rejtik. A sírokat halottkémi eljárásban vizsgálják. Ezen kívül legalább tizenhét, embercsempészek által használt, elhagyott táborhelyet fedeztek fel a hatóságok.

Rovatok