Index Vakbarát Hírportál

Megválasztották az új ENSZ-főtitkárt, akinél kevesen ismerik jobban a menekültügyet

2016. október 13., csütörtök 16:49

Az ENSZ közgyűlés megválasztotta Ban Kimun utódját, a volt portugál miniszterelnök António Guterrest, aki 2005-től tíz éven át, tavalyig a világszervezet menekültügyi főbiztosa volt.

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag támogatta Guterres kinevezését, a döntést azonban a 193 tagú közgyűlésnek kellett meghoznia, ez történt meg most. A volt miniszterelnök és egykori főbiztos 2017-től öt évig tölti be a tisztséget. Az alábbi videón az látható, ahogy a szavazás után az ENSZ-közgyűlés diplomatái megtapsolják a frissen megválasztott főtitkárt:

.@un General Assembly endorses Antonio Guterres by acclamation #NextSG - we officially have a new Secretary-General! pic.twitter.com/xFpgKemWI1

— La France à l'ONU (@franceonu) October 13, 2016

Guterres politikai pályafutását az 1974-es portugáliai „szegfűs forradalom" idején kezdte, tekintélyes baloldali politikusként vonult be a portugál történelembe. Guterres 1995-2002 között volt Portugália miniszterelnöke, majd 2005 és 2015 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a vezetője volt. 

A főtitkári posztot ezúttal meghirdették, a pályázóknak pedig a közgyűlés előtt tartott nyilvános meghallgatásokon kellett kifejteniük terveiket. Guterres jelölését egyes ENSZ-diplomaták nem fogadták kitörő örömmel, mert vagy nőt, vagy közép-kelet-európai politikust láttak volna szívesebben. A nem hivatalos szabályok szerint ugyanis ezúttal a Magyarországot is soraiban tudó régió lett volna a soros, hogy ENSZ-főtitkárt adjon.

Matthew Rycroft, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete azonban még a BT-szavazás előtt azt mondta: a jelöltek között volt nő és volt sok tehetséges politikus, és valóban ideje volna női ENSZ-főtitkár megválasztásának, de a Biztonsági Tanács a legerősebb jelölt mellett dönt.

Guterres az AP tudósítása szerint az összes, tehát mind a hat felmérést vezette, melyet az eredetileg ringbe szálló 13 főtitkár-jelölt támogatottságáról készítettek.

Csütörtökön délelőtt, a megválasztása után tartott első sajtóértekezletén az ENSZ-székházban máris konkrét kezdeményezéssel rukkolt elő, írja az MTI: Guterres felszólította a nagyhatalmakat, hogy emelkedjenek felül a nézetkülönbségeiken és megosztottságaikon Szíria ügyében. "Bármilyenek legyenek is ezek a megosztottságok, fontosabb az egységes fellépés" - fogalmazott a januárban hivatalba lépő új ENSZ-főtitkár. Utalva arra, hogy a szíriai konfliktus kulcsszereplői pár napon belül újra tanácskozásra ülnek össze, hangsúlyozta: "mindenkinek morális kötelessége, hogy véget vessünk a szíriai nép szenvedéseinek".

Rovatok