Index Vakbarát Hírportál

Puccsot hajtottak végre a líbiai egységkormány ellen

2016. október 15., szombat 10:59

Péntek délután puccsot kíséreltek meg a líbiai egységkormány ellen, amit nemzetközi nyomásra azért hoztak létre, hogy megállítsa az országban öt éve dúló káoszt. A hatalomátvételi kísérlet vezetője az a Kalifa al-Gvell tábornok volt, aki idén áprilisban mondott le, hogy átadja helyét a Tunéziában nemzetközi támogatással megalakult, Fájez esz-Szarrádzs által vezetett államtanácsnak. 

A Guardian tudósítása szerint a géppuskákkal felszerelt kisteherautókon érkező puccsisták elfoglalták a héttagú államtanácsnak ideiglenesen helyt adó Rixos hotelt, majd videóüzenetben hirdették ki, hogy

történelmi vállalkozásba fogtunk Líbia megmentéséért.

 A Fájez esz-Szarrádzs által vezetett héttagú államtanács holléte egyelőre ismeretlen - egyes információk szerint az államférfiak Tunéziába menekültek.

Líbia egyébként valóban kisebb csodára szorulna, hiszen Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása után az addig is leginkább erőszakkal összetartott ország felbomlott: két kormány alakult, két fővárossal, két parlamenttel. Rajtuk kívül több száz milícia és fegyveres frakció alakult, a délnyugati sivatagban pedig a tuareg és a tebu törzsek de facto függetlenné váltak, majd háborúba kezdtek egymással az olajmezők irányítása felett.

A kaotikus állapotokat tetézte, hogy azonnal idetelepültek a legnagyobb embercsempész-hálózatok, melyek Zuvara és Gallabulli kikötőiből hajózzák ki Európa felé az Afrikából és a Közel-Keletről idesereglett menekülteket. És ahogy az Irakban, Szíriában, Egyiptomban vagy Jemenben történt, a líbiai káoszba 2014-ben befészkelte magát az Iszlám Állam is, mely Szirt város körül három új tartományt (vilajetet) alakított ki.

Az IS megjelenése - és persze a nemzetközi társaságok által kiaknázott olajmezők veszélyeztetése - volt az utolsó csepp a pohárban: az ENSZ a nagyhatalmak támogatásával kieszközölte a nemzetközi egységkormány megalakulását, melynek feladatul szabták ki a vilajetek felszámolását. Ebben a nyugati hatalmak légicsapásokkal és különleges egységekkel is segítették a kormányt, melynek augusztusra sikerült is Szirtet visszafoglalnia.

Azonban a városban a mai napig is folynak a dzsihadisták elleni tisztogató akciók, melyek a Reuters tudósítása szerint pénteken 14 halálos áldozatot és 20 sérültet követeltek a kormánycsapatok részéről.

És ha a puccs, a menekültek meg a dzsihadisták nem okoznának elég galibát, szeptemberben még az egyik legerősebb hadúr, a Tobrukot irányító, mérsékeltebb iszlamista erők támogatását élvező Kalifa Haftar is felmondta a kormánnyal kötött megegyezést, és rátette a kezét négy olajkikötőjére, megfosztva ezzel a Tripoliban székelő nemzeti egyetértés kormányát olajbevételei jelentős részétől.

Rovatok