Index Vakbarát Hírportál

Nem minden foglyul ejtett lány akar szabadulni a Boko Haramtól

2016. október 19., szerda 15:32

A nigériai kormány felvette a kapcsolatot a Boko Haram terrorszervezettel, hogy újabb 83 lányt engedjenek el, írja az al-Dzsazíra. Egy héttel ezelőtt 21 lányt engedtek szabadon abból a 276-ból, akiket két évvel ezelőtt raboltak el az iszlamisták a Chiboki Állami Lánygimnázium kollégiumából. Egy közösségi vezető szerint azonban több mint százan vannak, akik nem akarják otthagyni a fogvatartóikat.

A gondot az okozhatja, hogy a lányok közül többen radikalizálódhattak, vagy egyszerűen csak szégyellnek visszamenni a szüleikhez, amiért erőszakkal hozzáadták őket a Boko Haram katonáihoz, akiknek valószínűleg gyereket is szültek. Nem véletlenül mondta Pogu Bitrus közösségi vezető, hogy a már kiszabadított 21 lánynak valószínűleg külföldön kell tanulnia, mert otthon életük végéig meg lesznek bélyegezve.

A két évvel ezelőtt elrabolt 276 lány közül több tucat korábban megszökött, de voltak olyanok is, akik meghaltak a fogságban, legalábbis ez derül ki a frissen kiszabadított lányok beszámolóiból. Az idő előtt elmenekült lányokat Boko Haram-feleségeknek bélyegezték, emiatt közülük már 20-an az Egyesült Államokban tanulnak. Chibok alapvetően egy kicsi, konzervatív keresztény közösség a főleg muszlim vallású Észak-Nigériában, ahol a szülők nagy része azzal foglalkozik, hogy a helyi nyelvekre fordítsák a Bibliát.

A megmentett lányoktól az is kiderült, hogy a fogságba ejtésük után dönthettek:

vagy fegyvert fognak és áttérnek az iszlámra, vagy a terroristák rabszolgái lesznek.

Úgy tudni, a megmenteni kívánt 83 lány elutasította annak a lehetőségét, hogy áttérjenek az iszlámra. A már szabadon engedett lányok egyébként főleg házimunkát végeztek és hordárokként foglalkoztatták őket, szexuális erőszakról nem számoltak be. Mindössze egy lány volt közülük terhes, de róla kiderült, hogy már akkor várandós volt, amikor elrabolták. Ezzel szemben az AP jelentése szerint mindössze három olyan lányt mentettek ki, aki nem volt terhes, ezt az értesülést azonban Bitrus cáfolta.

Rovatok