Index Vakbarát Hírportál

Holnap felszámolják a calais-i dzsungelt

2016. október 23., vasárnap 17:54

A francia hatóságok arra készülnek, hogy hétfőn felszámolják a Calais-ban kialakult, a hírekben és a környéken dzsungelként elhíresült menekülttábort, írja a BBC. A cikk szerint a hírhedt táborban vagy 7000 ember él nyomorúságos körülmények között, nekik elméletileg más franciaországi menekülttáborokban ajánlanak majd fel másik helyet.

A BBC szerint viszont komoly esély van rá, hogy a menekültek egy része megtagadja majd az együttműködést, mert nem véletlenül vannak Calais-ban és nem máshol: Angliába akarnak átjutni, de eddig nem sikerült nekik sem legálisan, sem illegálisan, például a csatornán átkelő vonatok vagy kamionok egyikén megbújva.

Az Egyesült Királyság az elmúlt időszakban már elkezdte befogadni a dzsungelben élő 1300, szülő nélkül az országba érkezett gyerek egy részét, de ezek főleg olyan gyerekek voltak, akiknek bizonyíthatóan éltek rokonai a brit szigeteken.

A tábor hétfői felszámolását mintegy 10 ezer darab értesítő szétosztásával tudatták a hatóságok, a fényképek szerint a röplapok rajzos formában próbálják tudatni a dzsungel sátraiban és konténereiben élő emberekkel, hogy mi jön holnap.

A tervek szerint a 7500 szabad férőhelyre hatvan busszal szállítják majd az embereket, keddtől pedig munkagépekkel kezdik elbontani a kiürített tábort. A francia belügyminisztérium közölte, hogy bár nem akarnak erőt alkalmazni, azok a migránsok, akik nem távoznak maguktól, vagy azok a segítők és szervezetek, akik „bajt kevernek”, a rendőrség kényszerítő eszközeivel néznek majd szembe.

A dzsungel már eddig is számos híradásban szerepelt, általában valamilyen erőszakos cselekmény vagy tömegverekedés miatt. A Franciaországot Angliával összekötő alagút közelében kialakult táborban a hivatalos becslés ellenére sokak szerint inkább 10 ezren élnek, és bár a migránsok száma folyamatosan nőtt, idén már egyszer megfelezték a tábor alapterületét. Érdekesség, hogy nem először kell felszámolni egy dzsungelnek nevezett menekülttábort: egy 2009-es hír pontról pontra ugyanerről szólt.

Rovatok