Index Vakbarát Hírportál

Leverte a kormány a tálib felkelőket, civileken álltak bosszút

2016. október 26., szerda 11:45

Több tucat civilt raboltak el terroristák, és sokukat megölték Afganisztán középső részén, Gor tartományban, írja az MTI. Egyelőre senki nem vállalta magára a gyilkosságokat. A tartományi kormányzó szóvivője szerint egy,

az Iszlám Államhoz csatlakozó renegát tálib szélsőséges csoport támadta meg a civileket,

de ezt tagadta a – hagyományosan az Iszlám Állammal is hadban álló – tálib fegyveresek szóvivője, Zabiullah Mudzsáhid az egyik közösségi oldalon.

A kormányzó szóvivője szerint a támadást az váltotta ki, hogy afgán rendőrök egy nappal korábban megölték az Iszlám Állam (IS) egyik parancsnokát Gorban. Az IS-hez húzó harcosok ezért hurcoltak el mintegy harminc civilt, majd bosszúból agyonlőtték mindegyiküket.

Ziauddín Szakíb helyi rendőrfőnök-helyettes viszont az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a gyáva felkelők 33 embert hurcoltak el, és húszat öltek meg közülük. Mohammed Naszir Hazah kormányzó úgy nyilatkozott: a szélsőségesek azután vitték magukkal áldozataikat, hogy a biztonsági erők, és velük szövetséges hely milíciák visszaverték a tálibok támadását a tartomány székhelye, Firozkoh peremén.

Az ENSZ adatai szerint Afganisztánban idén szeptember végéig a szélsőségesek és a kormányerők közötti összecsapásokban 2560 civil halt meg és 5830-an sebesültek meg. Mostanra, alig másfél évvel a NATO csapatok kivonulása után, a kabuli kormány elveszítette az ország egyharmadát a tálibokkal szembeni harcban.

Rovatok