Index Vakbarát Hírportál

Tíz évet kaptak, amiért a Boko Harammal vicceltek

2016. november 2., szerda 21:38

Tíz év börtönre ítélt egy katonai bíróság három fiatalembert, akik egymást közt a Boko Haram terrorszervezettel tréfálkoztak, közölte szerdán az Amnesty International.

A szervezet közleményéből kiderül, hogy a három férfi egyike, Fomusoh Ivo Feh szöveges üzenetben továbbított két, Afuh Nivelle Nfor és Azah Levis Gob nevű barátjának egy olyan viccet, amelyik a szomszédos Nigériában székelő Boko Harammal humorizál. Mindhárman a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva próbáltak meg védekezni.

A Boko Haram egyébként egyre gyakrabban portyázik Kamerunban, csak tavaly mintegy 500 civil halálát okozták az országban. Bár augusztusban elterjedt, hogy a terrorszervezet vezetője egy légitámadás során életét veszthette, Abubakar Shekau nem sokkal később videóüzenetben közölte, hogy él és virul, illetve hogy még nem jött el az ideje annak, hogy meghaljon.

A Boko Haram tevékenysége miatt már mintegy 20 ezren vesztették életüket, és több mint 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Egy alkalommal egy tízéves kislány testére erősített bombával ölt meg embereket: csak ebben a merényletben legalább tizenkilenc ember meghalt, tizennyolcan pedig megsebesültek.

Rovatok