Index Vakbarát Hírportál

Törökországban menesztettek 1216 csendőrt

2016. november 3., csütörtök 10:41

A júliusi törökországi puccs óta folyó politikai tisztogatás újabb epizódjaként csütörtökön menesztettek 1218 csendőrt állásukból. A török belügyminisztérium szerint az állami alkalmazottak kapcsolatban állnak Fethullah Gülennel, a puccs központi alakjával, aki jelenleg az USÁban él. A Recep Tayyip Erdogan elnök elleni hatalomátvételi kísérlet vezetőjét nemzetközi hálózat kiépítésével vádolja a kormány.

Az puccsisták ellen indított átfogó nyomozások nem csak hadsereget érintik: kiterjednek a rendőrségre, az igazságügyre, az oktatásra, az egészségügyre és a médiára is, írta az MTI.  

Az incidens óta eltelt három és fél hónapban a török hatóságok több mint 110 ezer közalkalmazottat menesztettek

 vagy függesztettek fel munkaköréből hasonló indokkal. Az állami ellenőrzést rendkívüli állapot kihirdetésével növelték, amely során a kormány a csendőrséget teljes mértékben a belügyminisztérium ellenőrzése alá vonta.

A leépítések után az állami szektor tömeges felvételt hirdet, 

ehhez viszont már nem elég a közalkalmazotti vizsga, ezentúl biztonsági vizsgálaton is át kell esniük a jelentkezőknek.

Mehmet Müezzinoglu munkaügyi miniszter csütörtökön egy interjúban azt mondta, 2017-ben az állami szféra 60 ezer embert tervez felszívni, főként az egészségügyi és az oktatási tárcához és a rendőrséghez. 

Rovatok