Index Vakbarát Hírportál

Épphogy túlélte a menyasszony az esküvőt

2016. november 4., péntek 09:30

Rakétatalálat ért egy esküvői szertartást Afganisztán északnyugati részén, a támadásban 11-en meghaltak - írta pénteken az MTI Farjáb tartomány kormányzói hivatalának szóvivője.

Ahmed Dzsáved Bedar elmondta, hogy az eset még csütörtök délután történt. A halálos áldozatok között nők és gyerekek is vannak, ezenkívül 12-en megsebesültek, köztük van a menyasszony is.

Egyelőre nem tudni, kik állnak a támadás mögött. A szóvivő megjegyezte, hogy a térségben jelenleg katonai művelet zajlik a tálib szélsőségesek ellen, amivel ara utalhatott, hogy a végzetes csapás mindkét oldalról érkezhetett. Maga a falu, ahol a tragédia történt, a tálibok ellenőrzése alatt áll, a lázadók és a biztonsági erők kölcsönösen egymást vádolják a támadás elkövetésével.

Az elmúlt évek során több, esküvőn elkövetett támadás is óriási felháborodást váltott ki a helyiek között. Az amerikai légierő 2008-ban, majd 2009-ben is összekeverte a nésznépet 

Az ENSZ adatai alapján az afganisztáni konfliktusban egyre több civil áldozatért tehetők felelőssé a kormányerők, melyek egyre kevésbé tudják feltartóztatnia a 15 évnyi háború ellenére is igen aktív tálibokat. Az év elejétől október végéig feljegyzett 2562 civil halott és 5835 sebesült 23 százaléka az ő számlájukra írható, ami 42 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Persze a tálibok még kevésbé törődnek a civilek életével, ők az áldozatok 61 százalékáért felelősek.

Rovatok