Index Vakbarát Hírportál

Tovább dübörög a korrupciós botrány Dél-Koreában

2016. november 17., csütörtök 13:12

Folytatódik a korrupciós botrány Dél-Koreában. A parlament csütörtökön elfogadta a törvényjavaslatot, amely alapján különleges ügyészt neveznek ki a Pak Gunhje elnök körüli korrupciós ügyek kivizsgálására – írja az MTI.

Az óriástüntetéseket maga után vonó botrány egy hivatali tisztséget sem viselő, rejtélyes nő, Csve Szunsil befolyása körül robbant ki, aki a vádak szerint az elnökhöz fűződő kapcsolatait kihasználva kulcsfontosságú államügyekbe avatkozott bele, és saját hasznára visszaélt befolyásával. Az ügyről ebben a cikkben írtuk részletesebben.

A legfőbb ellenzéki pártnak számító demokraták akartak független vizsgálatot, mert attól tartottak, hogy az államügyészek és az elnöki hivatal tisztségviselői közötti szoros kapcsolatok befolyásolják a nyomozást. A javaslatra 196 képviselő mondott igent a 300 fős törvényhozásban, ami azt jelenti, hogy kormánypárti képviselők is beálltak mögé.

A törvény értelmében az államfő az ellenzék által javasolt két jelölt közül választhatja ki a különleges ügyészt, aki ezután 60 főből, köztük húsz ügyészből álló csapatot nevezhet ki munkája támogatására, és 90 napig vizsgálódhat. Ez az államfő beleegyezésével további 30 nappal meghosszabbítható.

Pak ügyvédje azt nyilatkozta, mindent megtesz azért, hogy védencét a jövő héten kihallgathassák, a nyomozók viszont időhúzással vádolják. Ez lehet az első alkalom Dél-Koreában, hogy egy hivatalban lévő állami vezetőt büntetőjogi eljárás keretében kihallgatnak.

Rovatok