Index Vakbarát Hírportál

Erdoğan 3,5 millió menekülttel fenyegette meg az EU-t

2016. november 25., péntek 11:43 | aznap frissítve

Az Európai Bizottságban úgy látják, hogy a maga részéről az EU betartja a törökökkel kötött megállapodást, viszont a másik félnek még vannak elmaradásai, például a terrorizmus elleni törvény módosításával kapcsolatban.

Unortodox módon akarja felvetetni az országát az Európai Unióba Recep Tayyip Erdoğan török elnök: Pénteken ugyanis megfenyegette a közösséget:

ha felfüggesztik a csatlakozási tárgyalásokat, akkor a törökök megnyitják a határokat az országban visszatartott 3,5 millió menekült előtt

A török elnök - aki egyébként a nők elleni erőszakkal szemben folytatott küzdelem világnapja alkalmából szólalt fel a KADEM nőjogi civil szervezet rendezvényén, ugye érzik az iróniát? - azután fenyítette be az EU-t, hogy az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalásában 479 igen, 37 nem és 107 tartózkodás mellett megszavazta, hogy az Európai Bizottság függessze fel a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. Mivel a javaslat nem kötelező érvényű, ezért ez még nem jelenti azt, hogy zátonyra futott az 1987 óta húzódó folyamat.

A javaslatot a négy legnagyobb EP-frakció – köztük a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt  – kezdeményezte a rezsim brutális elnyomó intézkedései miatt. A Fidesz támogatása azért is érdekes, mert a magyar kormány Erdoğan egyik legelszántabb európai támogatójának számít, Szijjártó Péter kiállása a köztisztviselői kart megtizedelő, újságokat bezárató, újságírókat és ellenzéki politikusokat letartóztató rendszer mellett pedig már-már zavarba ejtő. 

Erdoğan mindenesetre az EP-határozatnál húzta meg a határt, és azt mondta, ha az Európai Unió még továbbmegy, akkor jön a határnyitás. Bár a török kormány eddig sem csak a csatlakozási ígéretek, netán saját jófejsége miatt tartotta saját határain belül a Szíriából észak felé menekültek tömegeit, az EU-tól 3,2 milliárd eurót kap a menekültek ellátására, az elnök keményen odaszúrt Európának a menekültválságban tanúsított magatartása miatt:

Európa soha nem volt tekintettel az emberekre. Nem ők szállították el a kisodródott csecsemők holttesteit a tengerpartról. Miközben Ankara ellát 3-3,5 millió menekültet, Európa nem tartotta be az ígéreteit.

És ha még tudja kapkodni a fejét a fordulatokra: Erdoğan az utóbbi időkben már azt kommunikálja, hogy Törökország valójában nem is akar csatlakozni az Európai Unióhoz, jó neki a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) is. Azonban ahogy azt alaposan kiveséztük, az Oroszország, Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán által 2001-ben tető alá hozott kormányközi szervezet messze nem kínál olyan lehetőségeket a törököknek, mint az EU. 

Az EB-nek kulcsfontosságú a török terrortörvény módosítása 

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője Brüsszelben reagált Erdogan nyilatkozatára. Elmondta, hogy az Európai Bizottság teljes mértékben elkötelezett az Európai Unió és Törökország között kötött migrációs szerződés minden részletének betartása és a tervezett intézkedések megvalósítása mellett. 

Az MTI beszámolója szerint Szkínász azt mondta, hogy a bizottság elvárja az aláíróktól, hogy maradjanak elkötelezettek a megállapodásban rögzített minden részletet illetően. Az Európai Unió a maga részéről megtette és végrehajtja vállalt kötelezettségeit, de csak a folyamat végén lehet majd a megállapodás általános eredményeit megvizsgálni - tette hozzá.

Szkínász a török vízummentesség kérdéséről azt mondta, hogy a folyamat még nem ért véget. A csatlakozáshoz szükséges intézkedések közül szerinte már csak hét esetében vannak lényeges elmaradások, az egyik ilyen a terrorizmus elleni törvény módosítása.

Rovatok