Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, Erdogan eltökélt abban, hogy kirúgassa magát az EU-csatlakozásból

2016. november 25., péntek 17:54

Erdogan török elnök arra figyelmeztette az EU-t, hogy ha a parlament elfogadja, akkor ő alá fogja írni azt a törvényt, ami a halálbüntetést hozza majd vissza, írja az AFP.

"A demokrácia az, ha tiszteltjük az emberek akaratát", mondta egy Isztambulban tartott beszédében. "Ha az emberek azt mondják, hogy halálbüntetést akarunk, és ez a parlament elé megy, és az elfogadja, aztán elérkezik hozzám, akkor kijelentem: el fogom fogadni", mondta. 

A fenti mondatokat arra válaszul közölte, hogy a tömeg "halálbüntetést akarunk" skandálásba kezdett, nem először egyébként a június 15-i sikertelen puccs óta. Az EU egyébként világossá tette: ha bevezetik a halálbüntetést, azzal elvágja magát Törökország az EU-csatlakozástól. (A törökök és az EU rohamosan romló viszonyáról itt írtunk hosszabb cikket.)

"Ha halálbüntetést akartok, az urak kényelmetlenül érzik magukat", mondta most, Brüsszelre utalva. Arról is beszélt, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága blokkolna egy ilyen törvényt, de ez őt nem érdekli. "A bíróság sok döntést hoz, de ez az emberek akarata, egy akarat, amit mindenkinek tisztelnie kell".

Erdogan mindezt néhány órával azután közölte, hogy gyakorlatilag megfenyegette az EU-t, hogy menekültek millióit engedi át az országon, ezzel felrúgva a márciusi török-EU-s egyezményt. 

Törökország 2004-ben törölte el a halálbüntetést, az EU-s csatlakozási folyamat részeként. Így úszta meg egyébként az 1999-ben elítélt Öcalan kurd szeparatista vezér is a halált.

Rovatok