Index Vakbarát Hírportál

Renzi akkor is lemond, ha győznek a népszavazáson

2016. november 29., kedd 10:33

Olasz lapértesülések szerint Matteo Renzi olasz miniszterelnök akkor is benyújtja lemondását, ha a vasárnapi alkotmányos népszavazás számára kedvezően dől el, vagyis az urnákhoz járulók többsége igennel szavaz.

A Corriere della Sera cikkére hivatkozva az MTI azt írja, hogy Renzi arra hivatkozik, hogy 2014. februári miniszterelnöki kinevezése az alkotmányos-parlamenti reformok megvalósítására szólt. Ezt, ha a népszavazáson az igenek győznek, sikerült kormányának elérni, ezért mandátumát is lezártnak tekintené.

A napilap szerint Matteo Renzi lemondása ez esetben valójában azt szolgálná, hogy Sergio Mattarella államfő újabb kormányfői mandátummal bízza meg, és Renzi bővítené a jelenlegi kormánykoalíciót és kormányt is, megszilárdítva hatalmát a 2018-as parlamenti választásokig. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök erről már háttértárgyalásokat folytatott a jobbközépet vezető Silvio Berlusconival is, aki támogatásáról biztosította. Mindkét félnek ugyanis közös a célja: a Beppe Grillo vezette populista Öt Csillag Mozgalom megfékezése, akik kilépnének az eurózónából és nem fizetnék vissza az államadósságot sem.

A vasárnap szavazásra bocsátandó reform az eddig kétkamarás olasz parlamenti rendszer megváltoztatását, a felsőház eltörlését célozza a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében.

Mint megírtuk, Renzi lemond akkor is, ha a nemek győznek, azonban ha a referendumon leadott nem szavazatok aránya nem lesz elsöprő, Matteo Renzi szintén újabb miniszterelnöki felkérést kaphat az államfőtől. Sergio Mattarella soha nem titkolta, hogy mivel a parlamentben jelenleg megvan a kormányzáshoz szükséges többség, 2018-ig nem tartja szükségesnek a törvényhozó testület feloszlatását. Az államfő nem akar kormányválságot és nem akar előre hozott választásokat sem.

A november 17-én közölt legutolsó közvélemény-kutatásokban a nemek tábora volt erősebb, de az olaszok egynegyede még bizonytalannak vallotta magát. Azóta kampánycsend van érvényben, mert a külföldön élő olaszok körében már megkezdődött a szavazás.

Rovatok