Index Vakbarát Hírportál

Trónra kerülhet a közutálatnak örvendő thai koronaherceg

2016. november 29., kedd 09:09

Hat héttel IX. Ráma király halála után a thaiföldi parlament hivatalosan felkérte kedden a trónörököst, Maha Vadzsiralongkorn herceget, hogy legyen az ország új uralkodója. Ha az október 13-án elhunyt király egyetlen fia elfogadja a felkérést, automatikusan királlyá választják, írja az MTI.

Egyelőre nem tudni, hol tartózkodik a trónörökös, és válaszol-e a parlament kérésére. A koronázásra mindenesetre legkorábban csak jövő év végén, a király halálát követő egyéves gyászidőszak letelte és az elhunyt uralkodó elhamvasztása után kerülhet sor.

Mindenesetre Maha Vadzsiralongkorn herceg korántsem örvend olyan népszerűségnek, mint ami az apját övezte. A Guardian korábbi cikke szerint az 57 éves koronaherceg az egyik legalkalmatlanabb ember, aki a trónra ülhet, erőszakos, kiszámíthatatlan, nem érdeklui a politika és destabilizálhatja az országot. A nép inkább lánytestvérét látta volna szívesen a trónon, de ennek nem adhatnak hangot a szigorú felségsértési törvények miatt.

A nőcsábász hírében álló koronaherceg legutóbb Münchenben váltott ki megrökönyödést, mikor farmerben, szűk pólóban, lemosható tetoválásokkal borítva szállt át helikopterébe. Botrányai közül talán a legmeredekebb, hogy bár gyerekeit kitagadta és száműzette az országból, Fufu nevű pudliját a légierők főparancsnokának nevezte ki.

Rovatok