Index Vakbarát Hírportál

Tízezrével menekülnek a rohingják Mianmarból

2016. november 30., szerda 13:49

A Mianmar nyugati részében élő rohingja muzulmán kisebbség legalább tízezer tagja menekült el Bangladesbe ebben a hónapban a fegyveres lázadók és a hadsereg közötti véres összecsapások miatt - közölte szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) regionális szóvivőjére hivatkozva az MTI. A helyzet azonban gyorsan változik, és a menekültek valódi száma ennél sokkal több is lehet.

Az ENSZ adatai szerint a rohingja muszlim kisebbség lakta Arakán szövetségi államban már legalább 86 ember meghalt, és becslések szerint mintegy 30 ezer ember kényszerült otthona elhagyására a fegyveres összecsapások miatt az utóbbi hónapokban. A helyiek és jogvédő szervezetek azt állítják, hogy mianmari katonák a rohingja településeken házakat gyújtanak fel, nőket erőszakolnak meg, és legyilkolnak civileket. A mianmari hatóságok tagadják ezeket a vádakat. A UNHCR arra kérte a mianmari kormányt, hogy alakítson ki menedékhelyeket a rohingjáknak, hogy a segélyszállítmányok eljuthassanak hozzájuk.

Banglades nemhogy megnyitná határát a menekülők előtt a humanitárius válság elkerülése érdekében, a nemzetközi közösség felszólítása ellenére együttműködik Mianmarral, és akadályozni próbálja, hogy a rohingják átjussanak a határon.

Az 56 milliós Mianmar lakosságának 89 százaléka buddhista, de a tolerancia vallásának gyakorlói meglehetősen erőszakosan üldözik a főleg a másfélmilliós rohingja törzshöz tartozó muszlimokat. Tavaly még szigorú születésszabályzást is bevezettek az általuk lakott területeken, mert attól félnek, hogy a gyorsan sokasodó muzulmánok idővel átveszik a hatalmat az országban. A kisebbség tagjai naponta kénytelenek diszkriminációval szembesülni: nincs tartózkodási engedélyük, nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat, sőt mozgásukban is korlátozzák őket. Az utóbbi években a többségi buddhisták támadásai miatt a rohingják tömegesen kezdtek menekülni lakóhelyükről.

A buddhista többségű Mianmart évtizedeken át katonai junta irányította, a Nyugat ezért szankciókkal sújtotta a délkelet-ázsiai országot. Demokratikus átalakulása 2010-ben indult el, s tavaly megtartották az első szabad parlamenti választásokat is, amelyekből a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki párt, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) került ki győztesen. Az ország berendezkedésének megváltozása a rohingják helyzetén mindazonáltal nem javított.

Rovatok