Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Aleppó Bohóca

2016. december 1., csütörtök 23:35

Kedden légicsapásban meghalt a 24 éves Anasz al-Basa, aki a "Remény Tere" civil szervezet bohócaktivistájaként igyekezett Aleppó ostrom alatt lévő negyedeiben élő gyerekeket felvidítani. A hírt testvére, Mahmúd tette közzé a Facebookon

Anasz nem volt hajlandó elhagyni Aleppót, és úgy döntött, folytatja a civilek segítését, folytatja az ajándékosztást a gyerekek körében, hogy reményt adjon nekik. (...) Büszke vagyok rád, testvérem.

Anasz a szír kormány vagy a vele szövetséges orosz légierő egyik keddi légitámadásában vesztette életét (ezt onnan is lehet tudni, hogy más repülőgépek nem tevékenykednek a régióban).

Segélyszervezetek régóta vádolják a civilek szükségtelen terrorizálásával az orosz és szír légierőt, méghozzá nem is alaptalanul. Aleppóban ráadásul humanitárius katasztrófa fenyeget, a Hezbollah, az iráni Forradalmi Gárda és iraki síita önkéntesek támogatásával készülődő végső offenzíva hírére tízezrek hagyták el lakóhelyüket a még ellenzéki kézen lévő negyedekben, a 200 ezer helyben maradónak viszont csak töredéke jut vízhez, élelemhez, gyógyszerekhez - kórházi ellátáshoz már biztosan nem, hiszen már a szükségkórházakat is megsemmisítették speciális bunkerromboló bombáikkal. 

(BBC)

Rovatok