Index Vakbarát Hírportál

Lelki fájdalmat okozott, hogy korrupt az elnökük, beperelték

2016. december 6., kedd 12:05

Már ötezer ember adott be kártérítési keresetet a dél-koreai elnök ellen, mert az államfő korrupciós botrányával lelki fájdalmat okozott nekik, és további legalább ötezer dél-koreai készül erre.

Jogi képviselőjük, Kvak Szang Eon - aki Ro Mu Hjon néhai államfő fia - szerint az elnököt felelősségre kell vonni azokért a bűncselekményekért, amelyeket tisztségével visszaélve követett el. A sértettek egyenként 500 ezer vont (mintegy 125 ezer forint) követelnek.

Három ellenzéki párt szombaton terjesztette a parlament elé a Pak Gunhje alkotmányos felelősségre vonását és leváltását célzó indítványt. A törvénytervezetet a 300 fős parlament 171 képviselője írta alá, de 200 voks kell az eljárás beindításához. Az ellenzék azt állítja, hogy elegendő kormánypárti vagy független képviselő támogatja az indítványt ahhoz, hogy az elnököt el lehessen távolítani.

Az ellenzék azért akarja leváltani Pakot, mert kiderült, hogy barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil személyi és kormányzati döntésekbe is beleszólt, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt soha. Az ügyészség szerint a kormány állítólag nyomást gyakorolt több tucat dél-koreai nagyvállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak. A botrányról itt írtunk részletesen:

Kedden a botrányban érintett nyolc óriásvállalat - Samsung, Hyundai Motor, SK, LG, Latte, Hanwha, Hanjin és CJ - vezetői az ügyben folyó parlamenti meghallgatáson sajnálatukat fejezték ki a két alapítvánnyal tartott kapcsolatuk miatt, de egyikük sem ismerte el, hogy pénzt utalt volna át nekik.

A parlamenti vizsgálat leginkább a Samsung ügyleteit veszi górcső alá. A gyanú szerint a dél-koreai államfő kifejtette befolyását a nemzeti nyugdíjalapra annak érdekében, hogy engedélyezze a Samsung két leányvállalatának egyesülését, az alap ugyanis mindkét cégben a főrészvényesek közé tartozott. A Samsung cserébe állítólag 17,3 millió dollárt (mintegy 5 milliárd forintot) adományozott az említett két alapítványnak.

Egy kedden közzétett közvélemény-kutatás szerint a dél-koreaiak 62,4 százaléka úgy véli, hogy Paknak azonnal le kell mondania.

Rovatok