Index Vakbarát Hírportál

Merkel is betiltaná a burkát

2016. december 6., kedd 13:58

Meg kell állítani az illegális migrációt, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért és a hazájuk térségében kell segíteni a menekülteknek

- mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) kongresszusán, majd közölte, nem ismétlődhet meg többé a tavalyi menekültválság, "nem állhat elő még egyszer olyan helyzet, mint 2015 nyárutóján".

Szerinte akkor Németország rendkívüli humanitárius szükséghelyzetben cselekedett, és gazdasági ereje, a helyi önkormányzatok, az állami intézmények és az önkéntesek helytállása révén kiválóan teljesített.

A pártelnök-kancellár többek között arról is beszélt, hogy távozniuk kell az elutasított menedékkérőknek, tiltani kell a burka viselését, és nem szabad tűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze a saríát, az iszlám jogrendet. Azonban fel kell lépni az uszítás és a nép fogalmának kisajátítása ellen is.

A teljes testet elfedő burka betiltását először augusztusban a német belügyminiszter hozta fel. Thomas de Mazière szerint a társadalmi együttélés érdekében törvényben kellene előírni, hogy az állami intézményekben, iskolákban, bíróságon a közszolgálatban ne lehessen az arcot teljesen elfedő ruhában megjelenni. Akkor még Merkel nyíltan nem foglalt állást a kérdésben, csak annyit mondott, hogy "egy magát teljesen elfedő nőnek szinte semmi esélye az integrációra Németországban.”

Rovatok