Index Vakbarát Hírportál

Nincs ítélet a civilt gyilkoló rendőrről

2016. december 6., kedd 12:09

Nem született ítélet annak a rendőrnek az ügyében, aki egy fegyvertelen fekete férfit lőtt le tavaly áprilisban Dél-Karolinában – írta a CNN. Michael Slager azt állította, önvédelemből lőtt az 50 éves Walter Scottra. Az akcióról videófelvétel is készült. A felvételen az is látszik, ahogy a rendőr egy tárgyat dob el Scott holtteste mellett. 

A férfit egy közúti ellenőrzésen állították meg, rossz féklámpák miatt. Scott megpróbált elfutni a helyszínről és nem állt meg a felszólításra. Slager ekkor lő hátulról a férfira, nyolc lövéséből háromszor a nyakán találja el. 

A rendőr ügyvédje szerint a felvétel alapján hamis képet festett a sajtó a történetről, mert a képek nem mutatták meg a teljes helyzetet.

A 12 esküdtszék – egy fekete és tizenegy fehér taggal – nem tudott megegyezni Scott bűnösségében, amelynek kimondásához teljes konszenzus kellett volna. A bíró az esküdtszék vitájának negyedik napján döntött az ítélethozatal felfüggesztéséről.

Az ügyészség reményei szerint Slagert ismét bíróság elé fogják állítani. Az áldozat családja is csalódottságát fejezte ki. Az igazságtalanság nem győzedelmeskedhet – idézte a CNN az áldozat édesanyját.

A volt rendőrre harminc évtől életfogytiglanig tartó büntetés várt volna, ha az esküdtszék bűnösnek találta volna.

Scott családja békés tüntetésre hívta fel Charleston lakóit az ítélet elmaradása nyomán. 

A per épp akkor futott zátonyra, amikor zajlik Charleston város baptista templomában kilenc embert legyilkoló Dylan Roof pere. A fiatal férfi a fehér felsőbbrendűség hirdetésével támadt a feketék által látogatott templomba.

Az elmúlt években több, zavargásokat is kiváltó eset volt, amelyben fehér rendőrök fegyvertelen fekete férfiakat lőttek le. A lakosság arányát figyelembe véve két és félszer gyakrabban lőnek le a rendőrök feketét, mint fehér embereket. A rasszista előítéletek azonban önmagukban nem magyarázzák meg a helyzetet.

Rovatok